Američki bombarderi premešteni u Norvešku, poruka Rusiji

VAŠINGTON –

Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put raspoređuje bombardere B-1 u Norvešku, što je potez koji šalje poruku Moskvi da će američka vojska delovati u strateški važnom arktičkom regionu i pružati podršku svojim saveznicima u tom području, javlja Si-En-En.

Visoki zvaničnici ministrastva odbrane potvrdili su za Si-En-En da će četiri bombardera B-1 američkog ratnog vazduhoplovstva i približno 200 vojnika iz vazduhoplovne baze „Dajiz“ u Teksasu biti raspoređeni u vazduhoplovnu bazu Orland u Norveškoj, a u naredne tri nedelje započinju misije u Arktičkom krugu i u međunarodnom vazdušnom prostoru na granicama severozapada Rusije.

bombarder b52 jpg

Oni kažu da premeštanje snaga mnogo bliže Rusiji znači da će SAD moći brže da reaguju na potencijalnu rusku agresiju.

„Operativna spremnost i naša sposobnost da pružimo podršku saveznicima i partnerima, i brzo odgovorimo, presudni su za zajednički uspeh“, rekao je za Si-En-En general Džef Haridžijan, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

Tokom poslednjih nekoliko meseci Pentagon je raspoređivao slične grupe bombardera B-52 na Bliskom istoku kao sredstvo da demonstrira sposobnost SAD da brzo premešta vojna sredstva u potencijalno napete regione.

Izvor