Zahtev za priznanje nije iznenađenje, ali jeste to što je u čestitki za Dan državnosti

On je za TV Hepi rekao da to pokazuje stav američke spoljne politike.

nikola, selaković

“Međutim, ono što je za nas najvažnije, kako u aktima međunarodnih organizacija tako i same EU s kojom vodimo pregovore o pridruživanju i članstvu, takve stvari se ne postavljaju kao uslov. A i da stoje, jasan je naš stav, taj stav je iznet na jednom od najvažnijih mesta u svetu, a to je u septembru Bela kuća”, rekao je Selaković.

Kako kaže, Srbija je međunarodno priznata država i ne treba joj priznanje od tzv.Kosova.

Selaković je istakao da Srbija ima poziciju na kojoj insistira, a da i SAD imaju svoju poziciju na kojoj insistaraju.

“To nije razlog da mi od svoje pozicije odustanemo, već da samo veći i jači podstrek da u toj borbi za zastupanje naših interesa budemo istrajni, uporni, mudri. To je jedan od signala ove godine koja je i najavljena kao godina u kojoj nas čekaju veliki pritisci i velika iskušenja u kojima moramo da istrajemo i izdržimo do kraja”, rekao je ministar.

On je naveo da Srbija ne treba da se zaluđuje da će velike sile menjati svoje mišljenje po pitanju KiM, jer su mnogi od njih tome kumovali, te da tzv. Kosovo tretiraju kao nešto svoje i brane na svakom mestu.

“Međutim, velike sile nisu iste kao pre 14 godina, ali ni Srbija nije ista i ne vodi se politika na isti način. Da li će se razgovarati i sa novom američkom administracijom o KiM – da, hoće, da li će razgovori biti jednostavni i laki – sigurno da neće”, rekao je Selaković.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Francuskoj, on je rekao da je francuski predsednik Emanuel Makron inicirao novu metodologiju pridruživanja, ali je prepoznat u EU kao jedan od najznačajnijih lidera, neko ko će se pitati i uticati na dalja kretanja u EU.

“Nismo se dvoumili oko nove metodologije. Nama odgovara nova metodologija koja će pokazati koliko smo mnogo uradili. Koliko smo postigli i koliko je to doprinelo životnom standardu”, naveo je Selaković.

Drecun: Čestitka neprimerena, pokazao na čemu insistira

Čestitka američkog predsednika Džozefa Bajdena, upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti, prihvatljiva je od strane najjače sile na svetu, ali i provokativna i neprimerena u delu koji se odnosi na priznanje Kosova, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

“Verovatno je za sve nas i uvredljiva, jer ako nekome čestitate Dan državnosti, a tražite od njega da se odvoji od dela svoje teritorije, onda je to suprotno od onoga što su lepe želje, ali ne treba da se posebno iznenađujemo zbog ovakvog Bajdenovog stava”, rekao je Drecun za TV Prva.

Drecun kaže da je Bajden tom čestitkom pokazao na čemu će insistirati u narednom periodu kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema.

“Kada Bajden insistira na tzv. međusobnom priznanju, on ohrabruje Albance u Prištini da insistiraju na nekim jednostranim potezima, zato se Ramuš Haradinaj oglašava sada.

Pretpostavljam da idu i na varijantu da Aleksandar Vučić neće moći da ometa Kosovo na putu ujedinjenja sa Albanijom, a možda misli da će ‘izboksovati’ to, nakon, kako oni očekuju, međusobnog priznanja i smenu vlasti u Beogradu”, smatra Drecun.

On je naveo i da je bitno što se u šest ključnih tačaka Bajdenove spoljne politike nalazi Zapadni Balkan, te da će se SAD lako usaglasati sa nemačkom politikom po pitanju rešavanja Kosmeta.

“Nemačka čvrsto insistira da mi priznamo tzv. Kosovo, ali Srbija će u narednom periodu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština. Dok se to ne realizuje, nema napretka”, zaključio je Drecun.

Izvor