Za projekte u osnovnim i srednjim školama, kao i za predškolske ustanove 170 miliona dinara

Novac koji je opredeljen za projekte u obrazovanju je u odnosu na prošlu godinu smanjen, kaže pomoćnica resornog sekretara Biljana Kašerić i dodaje da je razlog za smanjenje budžeta aktuelna epidemijska situacija, te da time nije ugrožena realizacija projekata.

Ona ističe da pravo da konkurišu imaju i lokalne samouprave za programe u vrtićima.

skupstina, ap, vojvodine

“Mi dajemo mogućnost da i van toga što lokalne samouprave izdvajaju za predškolske ustanove, one imaju mogućnost da konkurišu za projekte”, kaže Kašerićeva.

Za tu namenu izdvojeno je sedam stotina hiljada dinara. Najviše novca je opredeljeno za regresiranje prevoza učenika srednjih škola, oko 150 hiljada dinara.

Kašerićeva objašnjava da su obuhvaćene sve opštine u pokrajini, te da ima oko 20 hiljada učenika – putnika srednjih škola, čije se putovanje u školu sufinansira ovim konkursom.

Oko sedam stotina hiljada dinara planirano je finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti jačanje jezičkih kompetencija, ističe Biljana Kašerić.

“Ovaj konkurs je namenjen svim osnovnim i srednjim školama, koji su domaćini takmičenja iz maternjeg jezika”, objašnjava Kašerićeva.

Za realizaciju programa i projekata za podizanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u osnovnim i srednjim školama opredeljeno je oko 13 miliona dinara.

Kašerić napominje da se nije odustalo od investicionih ulaganja, te je u pripremi i konkurs namenjen za rekonstrukcije i popravke školskih objekata. Raspisivanje je planirano za 10. februar.

“Napomenula bih da su naše kolege na terenu i da obilaze škole, a jedan od prioriteta bi trebalo da budu rekonstrukcije toaleta”, kaže Kašerićeva.

Prijave za sufinansiranje prevoza učenika srednjih škola mogu da se podnesu do 1. marta, dok za ostale projekte u oblasti obrazovanja škole i vrtići mogu da konkurišu do 24. februara, napominju u sekretarijatu za obrazovanje.

Izvor