Tvitovi Maska i drugih slavnih ličnosti trampolina za dožkoin

Cena ovog tokena skočila je 65 posto za 24 sata, dostigavši u nedelju rekordnih 0,083745 dolara na trgovanju do 17:30 časova po istočnoameričkom vremenu, prema podacima portala KoinMarketKap, prenosi CNBC.

Jutros oko pet čašova trgovan je po ceni od 0,07415 dolara, za 25 procenata višoj u odnosu na sinoćni nivo na zatvaranju.

blockchain jpg

Ovaj astonomski uzlet cene povećao je tržišnu kapitalizaciju dožkoina na preko 9,5 milijardi dolara, pri čemu je u nedelju nakratko njegova ukupna tržišna vrednost dostigla 10,7 milijardi dolara, čime je ovaj digitalni novčić zauzeo 10. mesto na rang listi KoinMarketKap-a.

Obim trgovine dožkoinom iznosio je u nedelju oko 13,5 milijardi dolara, najviše u poslednjih 24 sata.

Dožkoin, kreiran 2013. iz šale, s likom tada popularnog japanskog lovačkog psa Šiba Inu uz raznobojni tekst u fontu Komik Sans, stekao je od tada sledbenike na tržištu.

Mali investitori su nedavno vinuli u nebo cenu dožkoina, povodeći se tvitovima Ilona Maska koji je nekoliko puta tokom više godina tvitovao o ovom virtuelnom tokenu.

Pre izvesnog vremena je objavio fotografiju fiktivnog magazina „Dog“ (Dogue), igrajući se s naslovom popularnog modnog časopisa „Vog“ (Vogue), što je katapultiralo cenu cenu dožkoina za 800 procenata.

Mask je potom svoju podršku usmerio ka bitkoinu, navodeći da nema „čvrst stav“ o drugim virtuelnim valutama i da bi njegove tvitove o dožkoinu trebalo shvatiti kao šalu.

Izvor