Osam miliona dinara za program subvencija kupovine bicikala u Novom Sadu

Tim potezom, Novi Sad je uveo pilot-projekat podrške građanima za kupovinu bicikala, nakon što je prošle godine takvu inicijativu na državnom nivou pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa. U tom udruženju su naveli da je biciklom moguće stići brzo na bilo koje mesto, te da je taj vid prevoza ekonomičan i da smanjuje zagađenje.

novi, sad, korona, virus, bicikl, maska, panika, 33

“Inače mi je ovaj, dosta star bicikli i ovako nameravam malo s proleća kad otopli neka ulaganja, pa mi ne bi škodilo takvo ili eventualno kad bi dobio novi bicikl baš bi me obradovalo što se toga tiče”, kaže jedan Novosađanin.

Kako navode u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi, njihova inicijativa usledila je kao reakcija na davanje subvencija za kupovinu taksi vozila.

“Ne smatramo da je ljudima najveći problem obezbeđivanje novaca za bicikl, ali je svakako značajan gest jer sigurno postoji kategorija građana kojima će ovo jako, jako mnogo značiti. Naravno mi insistiramo na tome da sami bicikli ne budu poslednja reč grada. Naime, da bi se i ti bicikli vozili moraju se obezbediti biciklane, parkinzi za bicikle, borba protiv krađa bicikala je takođe važna. Znači ovo je smo jedan mali segment ali je od izuzetnog značaja za građane Novog Sada”, kaže Agneš Asodi iz „Novosadske biciklisticke inicijative“.

Ovom inicijativom Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će subvencionisati kupovinu bicikala, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, dodajući da je na to neizmerno ponosan.

„Želimo da razvijamo taj koncept saobraćaja, krećemo sa 8 miliona dinara, očekujem da se uskoro utvrdi pravilnik na koji način će to da se radi, naša ideja je da preko 50 odsto cene bicikla bude finansirano od strane Grada. Obećao sam i da ćemo rebalansom budžeta izdvojiti više novca za tu namenu“, napominje Vučević.

Još uvek nije poznatona koji način će novac namenjen subvencijama biti raspoređen, ali se očekuje da će biti neki vid javnog konkursa, sa mogućnošću učešća većeg broja građana. Najavljena je i rekonstrukcija biciklističkih staza, za koje će grad izdvojiti 300 miliona dinara.

Izvor