Odnosi Srbije i Češke tradicionalno dobri i prijateljski

Ministar Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Češke tradicionalno dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, da ih karakteriše kontinuiran i intenzivan politički dijalog na svim nivoima, kao i saradnja u svim oblastima od obostranog interesa.

nikola, selakovic, ambasador, češke, 1

„Predstojeća poseta predsednika Vlade Češke Republike Andreja Babiša Srbiji potvrda je dobrih bilateralnih odnosa naših zemalja i da se oni razvijaju i produbljuju“, rekao je Selaković istakavši da tome doprinose i odlični lični odnosi dva predsednika, Vučića i Zemana, kao i predsednika Vučića i premijerke Brnabić sa premijerom Babišom.

Ministar Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Češke procesu evropskih integracija Srbije, kako bilateralno, tako i u okviru Višegradske četvorke.

„Punopravno članstvo u EU je strateški cilj Srbije i za nas je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti i saradnja svih u regionu“, poručio je Selaković i dodao da je upravo iz potrebe da region preuzme aktivnu ulogu u procesu približavanja EU i ubrza procese koji će ga pripremiti za buduće članstvo u EU, uspostavljena inicijativa „mini šengen“. U tom smislu su, prema rečima ministra, celom regionu dragocena iskustva Višegradske grupe i prošireni format regionalne saradnje na političkom nivou Višegradske četvorke i zapadnog Balkana.

nikola, selakovi, ambasador, češke

Šef srpske diplomatije naglasio je opredeljenje Srbije da se ekonomska saradnja sa Češkom intenzivira, kao i da se aktivno radi na otvaranju dodatnih mogućnosti za veći priliv čeških investicija u našu zemlju.

Selaković je istakao zadovoljstvo potvrđenom posetom češkog kolege, ministra spoljnih poslova Petričeka, koji krajem marta sa delegacijom privrednika dolazi u Beograd, što je, prema njegovim rečima, potvrda da ekonomska saradnja jača i produbljuje se, navodi se u saopštenju.

Izvor