Masovna imunizacija u Zapadnobačkom okrugu

U Zapadnobačkom okrugu do sada je imunizacijom ubuhvaćeno 9.408 građana, a broj obololeih od virusa Kovid – 19 pao je ispod 300.

ruska, vakcina, vms

„Što se tiče aktivnih slučajeva po opštinama najviše je inficiranih u Somboru 105 slučajeva, zatim sledi Kula sa 85 inficiranih, pa Apatin sa 60 aktivnih i u Odžacima imamo 21 obolelog. Masovna imunizacija odlično je organizovana po svim domovima zdravlja u zapadnobačkom okrugu. Do sada je vakcinom proizvođača Fajzer vakcinisano 595 ljudi, a već se revakcinisalo 365 ljudi, kada je reč o fajzerovoj vakcini, a daleko je veći broj onih koji su primili kinesku vakcinu, a počeli smo i sa ruskom vakcinaciju“ rekla je Dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Sombor.

Dr Zdravko Hlodik, koordinator masovne imunizacije u Somboru saopštio je da je do sada u sportskoj hali Mostonga vakcinisano 4.685 građana, dok je ukupno na teritoriji grada Sombora vakcinisno 5.501 građanin. “Ovog vikenda smo radili vakcinaciju i nepokretnih građana na teritoriji građa. Sutra vakcinišemo kineskom i ruskom vakcinom „Sputnjik – V“, a od srede kreće masovna re-vakcinacija za građane koji su vakcinu primili od 20.januara“ dodao je.

Logistička podrška punktu za masovnu imunizaciju su volonteri javnih preduzeća iz Sombora angažovani u radu kol centra.

Ivan Gligorić, član Štaba za vanredne situacije grada Sombora: „Građani Sombora mogu da se obrate na telefon gradskog kol centra za imunizaciju na telefon 064 – 06982 – 47 u periodu od 8 do 15 časova gde će dobiti sve neophodne informacije o vakcinaciji kao i pomoć prilikom prijave na portal e-uprava“.

U somborskoj bolnici kažu da je situacija mnogo bolja, na respiratorima nema pacijenata, a trenutno ih je 13 na lečenju od korona virusa.

Izvor