Knežević:Ostavka Katnića neće zaustaviti donošenje zakona o tužilaštvu

Donošenje ovih zakona, istakao je, nema nikakve veze s bilo kojim personalnim rešenjem, već, kako je kazao, potrebom da se stvore pretpostavke ka depolitizaciji tužilaštva a kasnije i sudova.

“Ako samo pogledamo nekoliko poslednjih izveštaja Evropske komisije u kojima su jasne kritike usmerene i u pravcu sudija i tužilaca, odnosno njihovog nerada i nečinjenja u slučajevima brutalne korupcije i organizovanog kriminala, onda je jasno da su ovi zakoni bili neophodnost”, naglasio je Kežević.

milan, knezevic

On je istakao da je donošenje novih zakona suštinska reforma pravosuđa, pre svega tužilaštva.

Apelacioni sud ukinuo je prošle sedmice prvostepenu presudu u predmetu tzv. “državni dar”, a Katnić je, podseća se, 2017. godine, javno obećao da će podneti ostavku ukoliko ne ispuni očekivanja u tom slučaju.

Komentarišući tada ocenu dela javnosti da tužilaštvo

zloupotrebljava svoj položaj, naročito u postupku protiv optuženih za navodni terorizam, Katnić je rekao da je svaki korak tužilaštva dokumentovan i da sve i da hoće ne bi mogao da zloupotrebljava sistem, a da ne bude otkriveno.

“Razlozi zbog kojih se parlamentarna većina odlučila da inicira izmene i dopune zakona o tužilaštvu nisu samo sadržani u činjenici što se Milivoje Katnić nekom personalno ne sviđa, već zbog toga što mi imamo ozbiljne probleme u radu tužilačke organizacije, koji su se toliko nagomilali, da je Milivoje Katnić samo jedna od personifikacija tih problema”, rekao ja Knežević u izjavi za podgorički portal IN4S.

Izvor