Gutereš: Konkretne mere i rokovi za smanjenje štetnih gasova

Gutereš je, uoči važnog samita UN o klimatskim promenama u novembru u Glazgovu, rekao da je glavni cilj UN 2021. da zemlje i kompanije odgovorne za 90 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte postave verodostojne rokove do kada će ih potpuno suzbiti kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje, prenosi AP.

antinio, gutereš,, ujedinjene, nacije

“Težnja ka stanju karbonske neutralnosti mora postati nova norma za sve i svuda, za svaku zemlju, svaku kompaniju, grad, finansijsku instituciju, kao i ključne privredne sektore, a sve obaveze preuzete ka tom cilju moraju biti potkrepljene verodostojnim planovima za njihovo postizanje, pošto same reči nisu dovoljne”, poručio je Gutereš članicama UN tokom video konferencije.

On je ponovo pozvao velike industrijske zemlje da do 2030. postupno ukinu upotrebu uglja, koji je veliki izvor štetnih gasova i da obezbede da siromašne zemlje dobiju 100 milijardi dolara finansijskih sredstava koja su im potrebna svake godine da odgovore na klimatske promene.

Gutereš je poručio da će dvadeset šesta konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) ove jeseni u Glazgovu, odložena za godinu dana zbog pandemije koronavirusa, utvrditi pravila za napuštanje fosilnih goriva koja bi kompanijama dala veće podsticaje za smanjenje emisija štetnih gasova.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kinu i članice EU, već je najavilo planove za postizanje karbonske neutralnosti, a EU je saopštila da nastavlja sa pripremama za COP26 i da će nastaviti da radi na smanjivanju emisija, sa ciljem da Evropa bude ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine.

Izvor