Gradska biblioteka u Novom Sadu dobitnik Vukove nagrade

novi, sad, gradska, biblioteka, kultura, 2

Najstarija novosadska ustanova kulture, Gradska biblioteka u Novom Sadu naslednica je Srpske čitaonice novosadske osnovane u prvoj polovini 19. veka koja je tada igrala prvorazrednu ulogu u kulturnom, prosvetnom i nacionalnom životu Srba na ovim prostorima.

“Mi koji danas baštinimo ono što nam naši slavni preci od Hadžića, Miletića i Zmaja ostavili u amanet iz njihovih delatnosti i postignuća crpimo moralnu snagu za današnja pregnuća”, kaže Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Danas ta ustanova poseduje više od pola miliona naslova, vlasnik je nekoliko značajnih legata, starih i retkih knjiga, a jedina promoviše romsku kulturu.

Prepoznata je po nekomercijalnoj izdavačkoj delatnosti te izdaje publikacije o ličnostima i događajima koji su obeležili njenu prošlost, kao i istoriju grada.

“Ovih dana ponosni na nove knjige Istorija Srpskog narodnog pozorišta, čiji smo osnivač, izašle i uspomene Milana Kašanina”, dodaje Kojić.

Idući u korak sa vremenom, Gradska biblioteka je otvorla i Digitalni omladinski centar, sve kako bi privukla mlađu publiku.

[embedded content]

Izvor