Evropa: U Nemačkoj 4.535 novoobolelih, 158 umrlih, Austrija otvara radnje, frizere, škole…

Kako prenosi Rojters, ukupno je u Nemačkoj od kovid-19 obolelo 2.288.545 ljudi. Umrlo je 61.675 ljudi.

koronavirus, covid, 19, nemacka, epidemija, 5

Seder: Nemačkoj preti treći talas ako se sada ukine lokdaun

Premijer savezne nemačke države Bavarske Markus Zeder smatra da je i dalje prerano da se ukinu mere zaključavanja u Nemačkoj, a da se ne rizikuje treći talas infekcija korona virusom.

Zeder je to rekao uoči virtuelnog sastanka nemačke kancelarke Angekle Merkel i lidera 16 saveznih nemačkih država u sredu, na kojem će se razgovarati o tome da li bi trebalo da se od 15. februara ublaže restriktivne mere ili da se produži lokdaun, koji je uveden sredinom decembra prošle godine.

“Mislim da će, u osnovi, zasad morati da se produži lokdaun”, rekao je Zeder za ARD, a prenosi Rojters.

On je upozorio da Nemačkoj preti treći talas, ukoliko se sada napravi greška.

“Zamislite: sve otvorimo u jednom naletu, onda ćemo u roku od dve, tri nedelje biti u možda čak i goroj situaciji nego ranije”, rekao je Zeder.

Austrija danas otvara radnje, frizere, škole…

Austrija od danas kreće sa postepenim popuštanjem epidemiološke mere zaključavanja, što predviđa ponovno otvaranje radnji, škola i uslužnih delatnosti.

Od danas škole ponovo otvaraju vrata za đake, posebno osnovce, koji će imati svakodnevnu nastavu, ali će zato morati i dva puta nedeljno – ponedeljak i sredu, da se testiraju. Za starije uzraste je predviđena podela razreda, kao i nastava u smenama.

Pošto će oni ići u školu samo dva dana, a ostatak će imati onlajn nastavu, za njih je predviđen jedan test nedeljno. Isto tako oni će morati nositi maske tipa FFP2.

Nastavu će moći da pohađa samo đaci koji budu dopustili testiranje, dok oni koji to odbijaju moraju ostati na “onlajn nastavi”.

Takođe, od danas ponovo počinju da rade pružaoci usluga uslužnih delatnosti, kao što su frizeri, maseri, manikiri, pedikiri, saloni lepote…

Međutim, ko želi da ide kod frizera, masera, u salon lepote, moraće prethodno da se testira i ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Južnoafrički soj uneo nemir između Beča i Tirola

Pojava južnoafričkog soja u austrijskoj pokrajini Tirol unela je nemir u odnosima saveznih i pokrajinskih vlasti, pošto se u Beču traži da se Tirol “zaključa”.

Broj obolelih novim sojem neprestano raste, u subotu je prijavljeno 75 slučaja južnoafričkog soja, a već u nedelju je taj broj porastao na 293.

Ministarstvo zdravlja pokušava da navede vlasti u Tirolu da donesu odluku o izolaciji pokrajine, to jest produženju mere potpunog zaključavanja dok se ostatak zemlje postepeno otključava.

Međutim, guverner pokrajine Ginter Plate ne želi ni da čuje o izolaciji Tirola, a podršku je dobio od radničke, poljoprivredne i privredne komore.

Najmanje novih slučajeva u Rusiji od 21. oktobra

Rusija je registrovala 15.916 slučajeva korona virusa u protekla 24 sata, što je najniža dnevna cifra od 21. oktobra, dok je novih smrtnih slučajeva od kovid-19 bilo 407, saopšteno je iz Kriznog centra protiv korona virusa.

Ukupan broj ljudi kojima je dijagnostikovan kovid-19 u Rusiji dostigao je 3.983.197, prenosi TAS S.

Broj smrtnih slučajeva najnižiji je od 30. novembra. Ukupno je 77.068 pacijenata umrlo od infekcije.

Prema kriznom centru, privremena smrtnost bolesti (konačna se može utvrditi tek nakon završetka epidemije) ostaje na nivou od 1,93 odsto.

U Bugarskoj 182 novozaražena, umrlo još 20 ljudi

U Bugarskoj su u protekla 24 sata potvrđena 182 nova slučaja korona virusa, a od početka pandemije potvrđena je ukupno 223.734 slučaja infekcije, objavljeno je na zvaničnom sajtu coronavirus.bg.

Stopa pozitivnosti je 6,83 odsto, prenosi agencija BTA.

U Bugarskoj su trenutno aktivna 21.152 slučaja kovid-19. Na bolničkom lečenju je 3.126 pacijenata, a njih 278 je na intenzivnoj nezi.

Preminulo je još 20 osoba, a ukupan broj umrlih od početka pandemije je 9.331.

Izvor