Depresija jedan od najčešćih mentalnih problema

nasilje, nad, zenama, tuga, bes, depresija

Nekoliko sati, takozvanog, dremanja ili višečasovno gledanje televizije, dovodi do povećanja depresije, pokazala je najnovija studija medicinskog fakulteta sa Harvarda. Kao objašnjenje psiholozi navode da je čovek nužno socijalno biće koje nastaje i opstaje zahvaljujući interakciji sa ljudima, a da te dve aktivnosti podstiču nedruštvene oblike ponašanja stvarajući veću otuđenost i zatvaranje u svet u koji bežimo, jer nas, prvenstveno, muči neki problem.

“Ne može gledanje TV-a da vas otera u depresiju, ali depresivni ljudi vrlo lako rade ono što im je udobno, a udobno je, po prirodi bolesti i stanja depresivnog da nas tera na pasivnost. Znači da se ne mrdamo, da gledamo u tačku, u TV u bilo šta, da spavamo, da plačemo, da smo zatvoreni u prostoriju i da budemo potpuno pasivni, bez ikakvih aktivnosti, jer je u centru naših razmišljanja ono što nas muči”, kaže Marijana Tišma, psiholog.

A muče nas razne stvari, suočavanje sa nepoznatim, naprasno izmenjena realnost, finansijska nesigurnost ili pak nedostatak samopouzdanja i upravo zbog toga svetski stručnjaci tvrde da se uzroci pojačane depresije ne smeju zanemariti.

“Ima jedna stalna studija koja govori o tome da su Italijani u okviru jedne svoje klinike pronašli novi lek protiv depresije. I oni zapravo svoje pacijente u strogo kontrolisanim uslovima drže 36 sati tri puta nedeljno u stanju potpune budnosti i na taj način što ih drže da ne spavaju 36 sati pod svetlom koje simulira divan sunčan dan im ustvari pobuđuju rad hormona koji ih izvlači iz teške depresije”, kaže Marijana Tišma.

Tišma ističe da se i kod nas sve više obraća pažnja na pojavu i uzroke pojačane depresije, ali da se mnogi i dalje vode mišlju: Ma to su samo neke njegove bubice u glavi, rešiće se, čime opet pokazuju strah i nesigurnost usled suočavanja sa nedovoljno poznatim pojavama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, depresija je vodeći uzrok smrtnosti, odmah nakon saobraćajnih nesreća i to najviše među mladima od 15 do 25 godina.

U Srbiji od depresije pati oko pola miliona stanovnika, tačnije pet odsto populacije, a stručnjaci tvrde da bi ubrzan i moderan način života vrlo brzo mogao da depresiju dovede do prvog mesta liste najčešćih zdravstvenih problema i uzroka smrtnosti.

[embedded content]

Izvor