Dačić: Bilo bi kontraproduktivno da kažemo – nećemo dijalog

Dačić je na TV Hepi podsetio i da je bivša predsednica parlamenta Maja Gojković još ranije dogovorila s predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom nastavak razgovora i ukazao da to nije bio samo njen već politički stav.

ivica, dacic

“Da ne bude alibi za stranke – nema dijaloga, pa nećemo da učestvujemo na izborima”, rekao je Dacicć, ali i podsetio da je opozicija napustila prethodne razgovore na Fakultetu političkih nauka i proglasila bojkot.

“Nesporno je da će se dijalog organizovati, ponudio sam 1. mart, oni razmisljaju o tome. Prvi sastanak će biti onlajn”, rekao je Dačić i dodao da još nema dogovora o formatu, ali ističe da sve stranke treba čuti, i one koje žele posredovanje EU, ali i one koje ne žele, kao što su SRS i DSS.

Podsetio je da je cilj dijaloga da se otklone kritike koje su dolazile od opozicije u vezi sa izbornim uslovima.

Povodom zahteva dela opozicije da ne stoji ime lidera stranke na izbornim listama na kojim se on lično ne kandiduje, Dačić podseća da ranije nije bilo primedbi na to i da je stajalo i ime Borisa Tadića, ali i nekih drugih lidera, i ocenio da oni to traže, jer ime Aleksandra Vucicća donosi glasove.

Podsetio je i da je Tadić skratio svoj mandat kako bi se istovremeno održali predsednički i parlamentarni izbori i svoju tadašnju odluku pravdao reformama, a da sada opozicija traži da se izbori na različitim nivoima razdvoje.

Kako je ocenio, takvi zahtevi ne mogu da budu predmet dijaloga, jer se razgovara o izbornim uslovima, pa teme mogu biti finansiranje kampanje, kontrola glasačkog procesa, da li u medijima nešto promeniti.–

“Teme dela opozicije, kao što je Ministarstvo za izbore, ne postoje nigde u svetu”, zaključio je Dačić.

Izvor