Brđanin ponovo traži uslovni otpust iz zatvora

On se od 1999. godine nalazi u pritvoru i zatvoru i odslužio je dve trećine kazne 2019. godine, što je jedan od uslova za uslovno puštanje na slobodu.

haski tribunal hag jpg

Međutim, prošle godine je njegovu molbu za uslovni otpust odbio predsednik Mehanizma Karmel Ađijus, koji će i sada odlučivati o zahtevu.

Brđanin u Danskoj služi kaznu od 2008. godine.

Prethodno je u pritvoru Haškog tribunala bio od 1999. godine, a pritvor mu je uračunat u kaznu.

Brđanin se prema podacima Tribunala nalazio na raznim visokim funkcijama u takozvanoj Autonomnoj regiji Krajina (ARK) u Bosni i Hercegovini, uključujući poziciju predsednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina.

Pretresno veće Tribunala u Hagu ga je 1. septembra 2004. godine osudilo na 32 godine zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje progona, mučenja i ubistava nesrba.

Brđanin je takođe proglašen krivim za podstrekivanje nasilnog premeštanja i deportaciju nesrpskog stanovništva sa područja Krajine, kao i za bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela i verskih objekata u mnogobrojnim opštinama Krajine.

Žalbeno veće je 3. aprila 2007. poništilo osuđujuću presudu Brđaninu za mučenje u logorima i zatočeničkim objektima. Takođe je preinačilo osuđujuću presudu za bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja u vezi s opštinom Bosanska Krupa. Sve druge tačke je potvrdilo i smanjilo mu kaznu za dve godine.

Izvor