Meteorolozi u Nemačkoj najavili crveni sneg ovog vikenda

Susrešće se hladan vazduh, koji dolazi iz Skandinavije na sever Nemačke i donosi sneg i oluje (meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snega), kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperaturu od 16 stepeni.

fruska, gora, sneg, prognoza, vreme, 85

Upravo taj vazduh iz Sahare nosi čestice peska koje će obojiti sneg u crveno, prenosi portal Kliks pozivajući se na SNA njuz.

Andreas Fridrih iz Nemačkog meteorološkog servisa objasnio je za nemačke medije da se pojava crvenog snega događa kada se čestice peska u višim slojevima atmosfere pomešaju sa kristalima snega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje sneg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snežne alge, koji tokom topljenja mogu da promene boju snega.

Na sajtu Nemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da “krvavi sneg” najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog peska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok promene boje češće u barama koje ostaju posle topljenja snega ili kiše.

Izvor