Grčka: Novo ograničenje međunarodnih i domaćih letova

Što se tiče domaćih letova, samo esencijalna putovanja su dozvoljena na svim aerodromima u zemlji i uključuju putovanja iz zdravstvenih razloga, u poslovne svrhe, iz objektivnih porodičnih razloga (spajanje porodice) i povratak osoba koji imaju stalni boravak, prenela je ANA.

grčka, avioni, aerodrom

Kada je reč o međunarodnim letovima, ograničenja su produžena i važiće do ponedeljka, 22. februara u 06:00 ujutru – to je zabrana ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja koji nisu zemlje članice Evropske unije i šengenskog sporazuma.

Zabrana se ne odnosi na Britaniju, Singapur, Australiju, Novi Zeland, Ruandu, Južnu Koreju, Tajland, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju i Izrael.

Svi putnici koji ulaze u Grčku iz bilo koje strane države, uključujući države članice Evropske unije, podležu obaveznim merama predostrožnosti kod kuće ili u mestu privremenog boravka navedenom na obrascu PLF, sedam dana, osim ako ne ostaju u Grčkoj kraće, u kom slučaju privremeno ograničenje važi za taj period, odnosno do njihovog odlaska.

Pored toga, strani putnici će biti podvrgavani nasumičnoj proveri po dolasku i u slučaju da test bude pozitivan na korona virus biće u karantinu 14 dana.

Suspenzija letova između Grčke i Turske je produžena.

Što se tiče međunarodnih putnika, samo oni koji imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati mogu da uđu u Grčku.

Izvor