Region: U Sloveniji bez testiranja radnika, dnevnih migranata

ljubljana, slovenija

Vlada je sinoć donela tu izmenu posle brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, prenosi agencija Hina.

Izmenom prethodne odluke o uslovima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne treba da imaju negativan test na covid-19 ako u Sloveniju ulaze iz zemalja EU i Šengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je kasno sinoć slovenačka vlada na svom službenom Tviter nalogu.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske i na druge Sloveniji susedne zemlje koje imaju manju incidenciju, odnosno broj dnevno obolelih, a na snagu stupa danas.

Odlukom je opozvano i pređašnje rešenje prema kojem bi osim radnika migranata negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale da imaju i osobe koje prelaze granicu zbog obrazovanja, zbog osposobljavanja ili naučnog istraživanja i osobe koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove porodice, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Trećina ispitanika u Severnoj Makedoniji bi primila Sputnjik V

U Severnoj Makedoniji 30,3 odsto građana bi se vakcinisalo ruskom vakcinom Sputnjik V protiv korone virusa, pokazali su rezultati ankete koju je sproveo istraživački centar novinske agencije Makfaks, prenosi portal a1on.

Na pitanja koju bi vakcinu izabrali protiv kovid-19, trećina anketiranih je izabralo rusku vakcinu, ali je veliki procenat, odnosno 29,3 odsto onih koji su izjavili da ne bi primili ni jednu vakcinu, te da se neće vakcinisati.

Njih 15 odsto ispitanika je reklo da bi se vakcinisali kineskom vakcinom Sinofarm, za koju je makedonski ministar zdravlja Venko Filipče rekao da će stići u februaru u količinama od 200.000 doza.

Nešto više od jedne petine, odnosno 11,3 odsto makedonski ispitanika se opredelilo za Fajzerovu vakcinu, dok se za Modernu izjasnilo samo 2,1 odsto ispitanika.

Najmanje ispitanika se opredelilo za vakcinu AstraZeneku, odnosno njih 1,9 odsto koju Severna Makedonija treba da dobije preko Kovaks sistema.

Anketa je sprovedena 3. februara na reprezentativnom uzorku od 6.578 ispitanika.

Izvor