Region: U Hrvatskoj 424 nova slučaja korone, umrle 22 osobe

Na bolničkom lečenju su 1.143 pacijenta, od kojih je na respiratoru 106, prenosi portal Indeks.

Preminule su još 22 osobe.

ljubljana, slovenija

Od početka pandemije u Hrvatskoj je korona virus potvrđen kod 235.126 osoba, od kojih su 5.144 osobe preminule, a ukupno se oporavilo 227.078 ljudi.

Slovenija: Još 990 inficiranih, preminulo 18 pacijenata

Slovenija je danas zabeležila 990 novih slučajeva kovida, što je nastavak blagog pada novoobolelih od korona virusa, čime se zemlja približava ublažavanju mera dok je istog dana preminulo 18 pacijenata.

U Sloveniji je danas urađeno više od 17.000 PCR i brzih antigen testova, a procenat pozitivnih PCR testova je 16 odsto, sto u Sloveniji smatraju pristojnim napretkom u odnosu na prethodne dane, dok je 2,1 odsto brzih testova bilo pozitivno, prenela je agencija STA.

Broj pacijenata u bolnicama pao je za 62 i iznosi 926, od kojih je 157 na intenzivnoj nezi, dok je 121 pacijent otpušten iz bolnice.

Bivša jugoslovenska republika je dosad zabeležila 173.201 slučaj, a preminulo je 3.612 pacijenata.

U Sloveniji bez testiranja radnika, dnevnih migranata

Od danas dnevni radni migranti u Sloveniji ne moraju da imaju negativan test na korona virus i da ga obnavljaju svakih sedam dana.

Vlada je sinoć donela tu izmenu posle brojnih izraza nezadovoljstva, posebno među Slovencima koji kao dnevni radni migranti svaki dan na posao putuju u Austriju i Italiju, prenosi agencija Hina.

Izmenom prethodne odluke o uslovima ulaska u Sloveniju, koja je na snazi bila manje od 24 sata, radni dnevni migranti pri ulasku u Sloveniju ne treba da imaju negativan test na covid-19 ako u Sloveniju ulaze iz zemalja EU i Šengena u kojima je epidemiološka situacija bolja nego u Sloveniji, objavila je kasno sinoć slovenačka vlada na svom službenom Tviter nalogu.

Odluka se odnosi i na radnike migrante koji u Sloveniju odlaze na posao iz Hrvatske i na druge Sloveniji susedne zemlje koje imaju manju incidenciju, odnosno broj dnevno obolelih, a na snagu stupa danas.

Odlukom je opozvano i pređašnje rešenje prema kojem bi osim radnika migranata negativni test na granici pri ulasku u Sloveniju morale da imaju i osobe koje prelaze granicu zbog obrazovanja, zbog osposobljavanja ili naučnog istraživanja i osobe koje u Sloveniju dolaze zbog pomoći, brige za članove porodice, održavanje imovine i zemljišta i sličnih potreba.

Trećina ispitanika u Severnoj Makedoniji bi primila Sputnjik V

U Severnoj Makedoniji 30,3 odsto građana bi se vakcinisalo ruskom vakcinom Sputnjik V protiv korone virusa, pokazali su rezultati ankete koju je sproveo istraživački centar novinske agencije Makfaks, prenosi portal a1on.

Na pitanja koju bi vakcinu izabrali protiv kovid-19, trećina anketiranih je izabralo rusku vakcinu, ali je veliki procenat, odnosno 29,3 odsto onih koji su izjavili da ne bi primili ni jednu vakcinu, te da se neće vakcinisati.

Njih 15 odsto ispitanika je reklo da bi se vakcinisali kineskom vakcinom Sinofarm, za koju je makedonski ministar zdravlja Venko Filipče rekao da će stići u februaru u količinama od 200.000 doza.

Nešto više od jedne petine, odnosno 11,3 odsto makedonski ispitanika se opredelilo za Fajzerovu vakcinu, dok se za Modernu izjasnilo samo 2,1 odsto ispitanika.

Najmanje ispitanika se opredelilo za vakcinu AstraZeneku, odnosno njih 1,9 odsto koju Severna Makedonija treba da dobije preko Kovaks sistema.

Anketa je sprovedena 3. februara na reprezentativnom uzorku od 6.578 ispitanika.

U Republici Srpskoj od 619 testiranih 84 pozitivno, pet osoba preminulo

U Republici Srpskoj je od poslednjeg preseka na korona virus testirano 619 građana među kojima je rezultat bio pozitivan u 84 slučaja, dok je od kovid-19 preminulo još pet pacijenata, prenosi RTRS.

Od početka pandemije u Republici Srpskoj je potvrđeno 40.797 slučajeva korona virusa i 2.101 smrtni slučaj od posledica bolesti izazvane njime.

Do danas je ozdravilo 27.869 osoba, a ukupno je testirano 187.069 građana.

Na bolničkom lečenju nalazi se 555 pacijenata, a pod zdravstvenim nadzorom 4.097.

Izvor