Petković: Ni sam Haradinaj više ne veruje u svoje pretnje

”Postoje projekti koji su osuđeni na propast i pre nego što njihova realizacija i formalno započne, a takav je i san Ramuša Haradinaja da se Beograd natera da prizna takozvano Kosovo, kao i stara snoviđenja o stvaranju projekta ‘velike Albanije”’, poručio je Petković u saopštenju.

petkovic

Pre svega nekoliko dana, kako je podsetio, Haradinaj je uslovljavao NATO i EU da će praviti “veliku Albaniju” ako ne dobiju punopravno članstvo za tri godine, a sada kaže da će se ujediniti ako Aleksandar Vučić ne prizna takozvano Kosovo.

”Šta je sledeće? Hoće li Haradinaj pretiti ujedinjenjem s Albanijom ako im partneri u EU i SAD ne obezbede vakcinu protiv Kovida?”, upitao je direktor kancelarije za KiM.

Petković dodaje da je Haradinaj svestan da je pritisak na predsednika Srbije Aleksandara Vučića uzaludan kada je reč o nečijim željama za priznanjem tzv. Kosova.

”Stoga najnovije pretnje i uslovljavanja da Srbija prizna lažnu državu imaju za cilj da Haradinaju obezbede eventualno još neki dodatni glas ekstremnog biračkog tela na izborima i zamaskiraju nedostatak realne politike”, dodaje Petković.

Jasno je, kako ističe, da je predsednik Vučić trn u oku mnogima zbog odbrane srpskih interesa i ekonomskih rezultata, priznanja u oblasti zdravstva, pa bi preko njegovog imena da se politički reafirmišu i podignu sebi rejting.

”Srbija, kao ozbiljna i međunarodno priznata država, nastaviće da se zalaže za politiku dijaloga i kompromisa, ali neće dozvoliti da neko sa njom razgovara jezikom ucena i pretnji, kao poslednjem pribežištu neostvarivog ekstremizma”, dodao je.

Ramuš Haradinaj ponovo je danas u sklopu predizborne kampanje u Uroševcu poručio predsedniku Vučiću da je bolje da prizna Kosovo, jer će u suprotnom, kako tvrdi, Kosovo “nastaviti svoj put ka ujedinjenju sa Albanijom”.

Izvor