Jeremić u pismu Selakoviću: Slab protest Izraelu zbog Kosova

jerusalim, grad

Jeremić je u otvorenom pismu Selakoviću, objavljenom u današnjoj “Politici” naveo i da je tako poslata poruka i da oni koji se nose mišlju da učine isto ne moraju mnogo da brinu o posledicama takve odluke po njihove odnose sa Srbijom.

“Želim da verujem da to niste učinili svesno, i da će vam borba protiv međunarodne afirmacije ‘Kosova’ kao nezavisne suverene države (prevashodno njihovog članstva u UN) biti prioritet, kao što je, u nešto nepovoljnijim globalnim okolnostima, to bio i meni”, naveo je Jeremić, prenela je Narodna stranka.

Jeremić je istakao da je “za žaljenje informacija koja je prostrujala diplomatskom zajednicom u Beogradu” da je lično Selaković doneo odluku da se protestna nota ambasadoru Izraela uruči na neprimereno niskom institucionalnom nivou načelnika odeljenja u Ministarstvu, kao i da se o tome javnost ne obavesti u formi zvaničnog saopštenja.

Kako je ukazao, u prošlosti se podrazumevalo da kada neka država sa kojom Srbija ima diplomatske odnose prizna Kosovo budu donete drugačije mere – od povlačenja našeg ambasadora na konsultacije u prestonicu do proterivanja ambasadora te države iz Beograda.

Jeremić je iskazao razumevanje za to što Selaković do sada nije bio u situaciji da se bavi diplomatijom na nivou na kojem se od skora nalazi, ali da to nosi daleko veću odgovornost.

“Svaka vaša odluka, izjava ili gest, ali i uzdržavanje od istih, sada u međunarodnom prostoru imaju daleko veću specifičnu težinu od ogromne većine drugih funkcionera; one se čitaju i analiziraju kao zvanična državna politika i reflektuju značaj koji zemlja pridaje određenim pitanjima”, dodao je Jeremić.

Jeremić je apelovao na Selakovića da bude otvoren za savete onih koji su godinama sticali diplomatsko iskustvo i gradili sveobuhvatno razumevanje međunarodnih odnosa, i na taj način doprinese stvaranju atmosfere u okviru Ministarstva u kojoj se takvi ljudi neće snebivati da mu iznesu mišljenje suprotno njegovom primarnom političkom instinktu, koji Jeremić, kako je istakao, poštuje.

On je podsetio da je Izrael 1. februara uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom i da je to direktna posledica Vašingtonskog sporazuma, na čiji je jedan od primeraka predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio potpis 4. septembra 2020. godine.

“Iako je to učinjeno pre nego što ste vi započeli svoj mandat ministra spoljnih poslova, na vama je odgovornost da Srbija adekvatno diplomatski reaguje na čin koji se nikako ne može smatrati benevolentnim”, dodao je Jeremić.

Izvor