Zgrada Radio Novog Sada i Studio “M” predati Pokrajinskoj vladi

Tom prilikom, generalni direktor Radio-televizije Vojvodine dr Miodrag Koprivica naglasio je koliko je taj momenat emotivan za sve ljude u pokrajinskom javnom servisu, a zatim i ukazao na zanimljiv istorijat tog prostora.

koprivica, mirovic, 1

„Zgrada Radio Novog Sada bila je, prvobitno, Dom novosadske trgovačke omladine, koji je izgrađen pre Tanurdžićeve palate i Banovine, po zamisli arhitekte Đorđa Tabakovića, koji je, zanimljivo je, kao mladi student na konkursu Matice srpske pobedio Nikolu Teslu za dobijanje stipendije. Zgrada je, od 1930. godine, građena u više navrata, a 1959. godine, po projektu Pavla Žilnika, počela je gradnja Studija “M”, precizirao je Koprivica.

On je istakao i značaj inženjera Vasilija Dimića, višedecenijskog tehničkog direktora Radio Novog Sada, koji je osmislio akustička rešenja koja su Studio “M” pretvorila u najbolji studio u Evropi.

Da će Studio “M” nastaviti da “živi”, potvrdio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

mirovic33

“Studio “M” će, nakon rekonstrukcije, nastaviti da funkcioniše kao koncertni i izložbeni prostor, prostor koji će služiti za očuvanje naše kulturne baštine. U toku je priprema projektne dokumentacije za njegovu rekonstrukciju i verujem da ćemo, u narednih nekoliko nedelja, imati i građevinsku dozvolu”, kazao je Mirović.

Kada su u pitanju prostorije Radio Novog Sada, ideja Pokrajinske vlade je, po rečima Mirovića, da se napravi moderan, inovativni muzej, a da sve skupa bude poseban kulturni hram Novog Sada.

„U tom objektu želimo da čuvamo našu bogatu kulturnu baštinu 20.veka i arhivu filma, stripa, književnosti, da je digitalizujemo i na jednom mestu predstavimo u modernoj formi”, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade.

mirovic, koprivica, 3

Na početku novog, značajnog projekta, Koprivica i Mirović su se osvrnuli na uspešno završenu izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, koji je urađen zahvaljujući zajedničkom radu Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada i Radio-televizije Vojvodine.

Generalni direktor RTV-a dr Miodrag Koprivica izrazio je nadu da će, do kraja godine, u novi objekat na Mišeluku biti preseljen i kompletan televizijski program.

koprivica, mirovic, 4

Da podsetimo, 14. oktobra 2020. godine emitovan je prvi signal programa Radija Radio-televizije Vojvodine iz novog zdanja, čija je gradnja trajala je gotovo tri godine. U tom modernom objektu, danas, rade sva tri radijska programa RTV-a, zatim internet radio za mlade “O radio”, redakcije dokumentarnog, zabavnog i muzičkog programa, kao i kompletan administrativni deo te medijske kuće.

[embedded content]

Izvor