Srbija ponosna na strateško partnerstvo sa Azerbejdžanom

Selaković je konstatovao da je bilateralna saradnja tradicionalno dobra, prijateljska i da tome dodatno doprinose odlični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

selakovic, guijev

Selaković je poručio da je Srbija ponosna na strateško partnerstvo sa Azerbejdžanom, naročito imajući u vidu da ono počiva na međusobnom razumevanju u pogledu poštovanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ministar je rekao da se Srbija zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta svih država članica UN, uključujući i Azerbejdžan, te istakao privrženost Srbije rešavanju konflikata mirnim putem, imajući u vidu da takvo rešenje naša zemlja zastupa i po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je izjavio da Srbija pozdravlja zajedničku izjavu predsednika Azerbejdžana, predsednika Vlade Jermenije i predsednika Ruske Federacije o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020. godine.

Šef srpske diplomatije govorio je i o intenziviranju političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, ističući da otvorene pozive za posetu Srbiji imaju najviši zvaničnici Azerbejdžana.

Selaković je ocenio da sadašnji nivo ekonomske saradnje ne odgovara potencijalima i interesima dveju zemalja, te da prostor za njeno unapređenje naročito postoji u oblasti poljoprivrede, rudarstva i energetike, ali i turizma. Ministar je uputio poziv azerbejdžanskim privrednicima da investiraju u Srbiji.

Izvor