SES: Strategija i akcioni plan zapošljavanja kvalitetni

Predsedavajući SES-a predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stoiljković u izjavi posle sednice jrekao da je značajno da se što pre dođe do akcionog plana i utvrđivanja većeg broja indikatora kako bi se moglo pratiti ostvarivanje ciljeva.

nacionalna, sluzba, za, zaposljavanje, nsz, sombor

On je ocenio da je rast zaposlenosti koji je ostvaren tokom pandemije “ranjiv”, jer je reč o nekvalitetnim i malo plaćenim radnim mestima i najavio je da će se SES posebno baviti zapošljavanjem mladih i žena.

On je dodao da u Srbiji sve više zaposlenih odlazi na prinudne odmore i naglasio da efekte državnih mera pomoći privredi treba realno posmatrati.

Ocenio je i da je država selektivno slaba prema korporacijskom kapitalu.

Ministarka za rad i zapošljavanje i članica SES-a Darija Kisić Tepavčević rekla je da se aktivnim merama zapošljavanja postiglo dosta u prethodnoj godini koja je zbog epidemije Kovid 19 bila teška za ceo svet, pa i za Srbiju.

Dodala je da je u decembru prošle godine u Srbiji bilo 15.000 nezaposlenih manje nego decembra 2019. godine.

Navela je i da će prema predloženom akcionom planu država u mere iz oblasti osiguranja za slučaj nezaposlenosti ulagati ove i sledeće godine 5,2 milijardi dinara, a da je za 2023. planirano šest milijardi dinara.

Ministarka je rekla i da će na ime podsticaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom biti izdvojeno 550 miliona dinara.

“Trudićemo se da pratimo indikatore da vidimo da li smo na putu koji smo zacrtali u ovoj oblasti”, rekla je ona.

Član SES-a i predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić istakao je da Strategija kao dokument treba Srbiji iz koje mnogo mladih odlazi, a i Kovid dodatno ostavlja posledice.

Da treba voditi računa o relizaciji ovog dokumenta, istakao je član SES-a i počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

On je naglasio i da bi trebalo da se razmišlja i o efektima zapošljavanja na privredu odnosno kako da novozaposleni doprinese produktivnosti.

Pozitivno je ocenio trend pada nezaposlenosti tokom Kovida, ali i napomenuo da se u januaru povećao broj onih koji su ostali bez posla.

Današnja sednica Socijalno ekonomskog saveta bila je stota od formiranja 2001. godine.

Izvor