Orijan: Najbliži saveznik Izraela je nesumnjivo Srbija

Orijan, koji je i nerezidentni ambasador u Severnoj Makedoniji, priznao je da bi priznavanje Kosova moglo kratkoročno naštetiti odnosu Izraela sa Beogradom.

izrael bliski istok telaviv tel aviv mosad

“Nema sumnje da Srbija nije srećna zbog toga. Kosovo je, kako kažu, ‘njihov Jerusalim’. Ali oni imaju mnogo prijatelja koji su priznali Kosovo, od nas (Izraela) do Francuske i Nemačke i mnogih drugih. Da, biće neko vreme teže, jer nam je Srbija veoma blizu“, rekao je Orijan, prenosi Džeruzalem post.

On je izrazio nadu da će Srbija ispuniti obaveze koje je preuzela u Vašingtonu.

“Znali su da je to deo dogovora “, dodao je Orian, misleći, između ostalog, na premeštanje ambasade Srbije u Jerusalim, piše Dzeruzalem post.

Orijan je odloženo izraelsko priznanje Kosova pripisao raznim faktorima, između ostalog i želji da se ne povredi mirovni proces sa Palestincima, koji se protive priznavanju Kosova. Takođe je primetio da druge zemlje nisu priznale Kosovo zbog zabrinutosti zbog tretmana manjina. Izrael takođe nije odmah priznao Kosovo zbog Srbije.

“Izrael je više godina razmišljao o priznanju. Postojao je srpski element koji je iz dobrih razloga tražio da ne preduzmemo korak ”, rekao je izraelski diplomata.

On je dodao da su dobili “paket dogovor” koji su SAD ponudile Izraelu, Srbiji i Kosovu, rekavši da će obe države otvoriti ambasade u Jerusalimu.

“Takođe su se obavezali na mnoge druge stvari koje su nam važne, uključujući i stavljanje Hezbolaha na spisak terorističkih organizacija”, rekao je Orijan.

Izvor