Norveška: Uhapšen Sirijac, planirao teroristički napad

PST je potvrdio da će se mladić danas pojaviti pred sudom u Oslu na saslušanju u vezi određivanja pritvora i naveo da će agencija zatražiti da se ono održi bez prisustva javnosti, prenosi AP.

norveska, zastava, norveske, 6

PST je saopštila da je osumnjičeni, koji je uhapšen u četvrtak, dečak star 16 godina, a norveški radio “NRK” preneo je izjavu šefa PST Hansa Svere Sjoevolda koji je rekao da je mladić državljanin Sirije, ali je odbio da kaže da li je napad planirao za Norvešku i kada je trebalo da ga izvede.

Agencija navodi da je loklani list “VG”, pozivajući se na neimenovane izvore, preneo da osumnjičeni, čije se ime ne navodi, ima simpatije prema terorističkoj organizaciji “Islamska država”, a da je u Norvešku stigao preko sistema spajanja porodice.

Terorističke napade u Norveškoj poslednjih godina uglavnom su izvodili desničari, a jedan od njih je 2011. godine izveo ekstremista Anders Bering Brejvik na ostrvu Utoja pored Osla i ubio 77 ljudi u bombaškom napadu i pucnjavi.

Osam godina kasnije, Norvežanin je zapucao u džamiji u Berumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu pre nego što ga je jedan vernik savladao, a policija uhapsila, nakon što je ubio svoju kinesku polusestru.

Obojica trenutno izdržavaju kaznu zatvora u trajanju od 21 godine zbog izvršenja napada, navodi agencija.

Izvor