Lavrov: Nedostatak normalnosti glavni problem Rusije i EU, ne mešati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu

“Glavni problem sa kojim se svi suočavamo je nedostatak normalnosti u odnosima Rusije i Evropske unije, dva najveća aktera u evroazijskom prostoru. To definitivno nije zdrava situacija koja donosi dobit bilo kome”, rekao je Lavrov, prenosi Tass.

lavrov,, un

“Spremni smo da odgovorimo na svako pitanje koje nameravate da nam postavite. Nastojaćemo da vas ne razočaramo”, poručio je Lavrov Borelju.

Borelj je ocenio da je u odnosima između EU i Rusije sada složena i napeta situacija, između ostalog i zbog slučaja Alekseja Navaljnog, ali da između dve strane i dalje postoje geografske, kulturne, istorijske i ekonomske veze.

“Brisel se zalaže za dijalog s Moskvom, bez obzira na probleme u odnosima”, poručio je Borelj, prenosi Sputnjik.

„Bez obzira na probleme, izlaz nije stvarati između nas zid ćutanja. Upravo zbog toga moja današnja poseta predstavlja mogućnost da se razmotri sve što je za nas važno, i ono što nas brine i ona pitanja koja imaju potencijal“, rekao je šef evropske diplomatije.

On je dodao da dve strane na sastanku mogu da razmotre mogućnosti za saradnju u kontekstu nove geopolitičke perspektive u svetu posle pandemije kovida 19 pred kojom su i Moskva i Brisel.

Šef evropske diplomatije izjavio je i da je posetu Moskvi započeo susretom s predstavnicima civilnog društva.

Borelj je u poseti Rusiji do 6. februara.

Uoči posete on je najavio da sa ruskim ministrom planira da razgovora o Ukrajini, iranskom nuklearnom problemu, borbi protiv virusa korona.

Lavrov Borelju: Ne mešati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu

Lavrov je pozvao je EU na jačanje saradnje, ali i poštovanje principa nemešanja u unutrašnja pitanja suverenih država zapadnog Balkana.

”Bilo bi dobro da se dogovorimo o principima koji bi uključivali obavezu nemešanja u unutrašnja pitanja suverenih država kako na zapadnom Balkanu, tako i kada su u pitanju bivše sovjetske republike”, poručio je Lavrov.

Sergej Lavrov je nakon prvog dela razgovora sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom u Moskvi ocenio da između Rusije i EU ”postoje razlike”, ali i da su u pitanju ”partneri koji imaju zajedničku odgovornost na zajedničkom evroazijskoim kontinetu”.

”Nadamo se da će se EU, u kontekstu rasprave o strateškim odnosima sa Rusijiom, odlučiti za profesionalnu, konstruktivnu i pragmatičnu saradnju”, kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio važnost saradnje Ruske Federacije i EU u oblasti ekonomije i trgovine i izrazio nadu da će se saradnja u oblasti energetike razvijati ”u obostranom interesu”.

Lavrov je sa žaljenjem konstatovao da su tokom pandemije, kada je bilo potrebno jedinstvo i solidarnost, ”neki u EU iskoristili pandemiju i optužili Rusiju za dezinformacije”.

Verujem da je kroz svoje postupke Rusija pokazala da je spremna da pomogne svim zainteresovanim stranam, uključujući i evropske partnere, u borbi protiv opasnog virusa”, kaže Lavrov.

On je pozvao na zaustavljanje tzv ”dezinformacionog rata” i formiranje novih kanala komunikacije baziranih na činjenicama i profesionalnosti.

Izvor