Knjiga “Pravac Srbija” za avanturiste koji žude za neistraženim predelima

prognoza, vreme, priroda, reka, planine, planina

Da li znate šta su sobrašice i čemu služe? Zašto su za naš narod bitne vodice, kojih u Vojvodini ima preko 100? Koje znamenitosti krije Srbija već u mestu do našeg rodnog, a da toga nismo ni svesni? Sa željom da utoli radoznalost kroz putovanja po neistraženim lokalitetima naše zemlje, autor knjige “Pravac Srbija” Rade Vesović, kroz tri i po godine istraživanja, objedinio je informacije o čak 1.100 takvih mesta i objekata na više od 300 stranica.

“Najjači dobar utisak i najjači loš utisak je ostavilo bogatstvo naše zemlje. Prirodni, kulturno istorijski objekti i lokacije kojih je neverovatan broj. A vidite i sami po sadržaju knjige. A s druge strane, ono što je najjači loš utisak je naš odnos prema tome”, kaže Rade Vesović.

Vesović kaže da je teško izdvojiti samo jedno od kog zastane dah.

“To je isto kao da pitate dobrog gurmana koja je najbolja hrana. Ajde pitajte ga šta će da vam kaže, samo će mrko da vas pogleda. Svaka hrana je najbolja. U Srbiji je toliko toga lepog, važnog značajnog, istorijski, od prirode, da izdvojiti sad jednu stvar, pa čak i dve tri, bilo bi nemoguće”, dodaje Vesović.

Naše znanje je ograničeno, i obično se svodi na mali broj popularnih lokacija sa puno posetilaca. Mala mesta sa velikim potencijalom su na svakom koraku, ističe naš sagovornik.

“S obzirom na to da sam željan istraživanja, pronalaženja, i da se više obradujem kad pronađem nešto, nego kad me dovedu i pokažu ne znam kakvu monumentalnu stvar, to je pravi doživljaj. Tamo gde nema turizma, meni je najinteresantnije”, zaključuje Vesović.

Ukoliko je vaša želja za istraživanjem i putovanjem dovoljno jaka da se uputite u avanturu, Vesović između ostalog, preporučuje Bezdan, Mokrin, Bistricu kod Petrovca, Kamenu goru, Stragare na Rudniku, Vranjsku banju.

Kolima, autobusom, sa prijateljima ili sami, bitno je da želja za učenjem i uživanjem u blagodetima svih delova Srbije nadvlada strah i nepoznanicu o nečemu novom.

[embedded content]

Izvor