Indija: Protesti poljoprivrednika se šire

Nezadovljni novim vladinim zakonom za koji smatraju da je u korist nakupcima a na štetu proizvođača, desetine hiljada poljoprivrednika protestuje na periferiji glavnog grada Nju Delhija više od dva meseca, od kojih je do sada većina njih bila iz države Pendžab kojom vlada opozicija.

indija,nju, delhi,protest

Međutim, danas se 10.000 poljoprivrednika koji pripadaju različitim političkim grupacijama i verskim zajednicama okupilo u državi Utar Pradeš da bi izrazili podršku protestima što bi mogao da bude veliki izazov za vladu premijera Narendru Modija, navodi agencija.

Stotine policajaca stajali su pored, ali nije bilo incidenata,prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Utar Pradeš najveća indijska država i vrlo bitna za Modijevu stranku da održi komotnu većinu u parlamentu, pa je za vladu veoma zabrinjavaća podrška protestima politički uticajnih proizvođača šećerne trske iz te indijske države.

Poljoprivrednici sa protesta poručuju da se spornim zakonima ukidaju zaštićene cene za njihove proizvode i da će ih to učiniti zavisnim od uslova koje će diktirati veliki kupci i traže njihovo ukidanje, dok vlada poručuje da će reforma neefikasnog poljoprivrednog sektora otvoriti nove mogućnosti za njih i nudi neke ustupke, ali odbacuje povlačenje zakona.

Višemesečni protesti, koji su privukli pažnju i u svetu i dobili podršku pop zvezde Rijane i ekološke aktivistkinje Grete Tunberg, uglavnom su do sada bili mirni, ali je 26. januara došlo do nasilja kada su se neki poljoprivrednici sukobili s policijom u Nju Delhiju, a jedna osoba je ubijena, dok je stotine povređeno, navodi agencija.

Izvor