Hleb se sve više izbacuje iz ishrane

Potražnja za namirnicom bez koje se pre nijedan obrok za astalom nije mogao zamisliti, sve više se izbacuje iz ishrane. Dok jedni tvrde da je u pitanju pomodarstvo, drugi kažu da je pad potrošnje hleba osvešćivanje o zdravom stilu života.

hleb

Prema anketi o potrošnji domaćinstva i analizi “Žitounije”, potrošnja hleba po glavi stanovnika opala je za trećinu, tačnije sa 91 na 56 kilograma od 2006. do 2019. godine.

“U Vojvodini je bio ispod proseka potrošnja, to je karakteristično da razvijeniji delovi republike imaju manju potrošnju, a manje razvijeni veću. Prosečna potrošnja hleba u većini evropskih država, od članica Evropske unije od 40 do 50 kilograma po glavi stanovnika, znači Beograd i Vojvodina se približavaju”, kaže Zdravko Šajatović, “Žitounija”, Novi Sad.

Stručnjaci kažu da je pad potrošnje hleba posledica ekonomske krize, odlaska građana iz zemlje i smanjivanje izvoza. Modernizacija se odrazila i na mlinarski sektor, pa su se tako ugasili veliki mlinovi, koji su u nekadašnjoj državi bili okosnica proizvodnje i izvoza brašna, a to je retkost u Evropi.

“Prema podacima koje smo mi dobili iz Ministarstva poljoprivrede oni su u evidenciji imali oko 400 mlinova registrovanih, naravno nisu svi radili, ali su bili registrovani. Pre četiri-pet godina mi smo uradili jednu detaljnu analizu koliko je radilo mlinova u Srbiji, radilo je oko 270 mlinova, a mislim da je prošle godine sigurno nije radilo više od 130 mlinova”, kaže Šajatović.

“Problem je i sada što se tiče izvoza zato što je mlinska industrija u Zapadnim zemljama i zemljama u okruženju mnogo efikasnija nego kod nas. Čak ni jeftina radna snaga, što kod nas često kažu da je prednost, ne dovodi do toga da naša mlinska industrija bude konkurentna”, kaže dr Jasna Mastilović, Naučni institut za prehrambenu industriju, Novi Sad.

Trend pada poslednjih godina je sve izraženiji, za 13 godina potrošnja je smanjena za 30 odsto,a stručnjaci kažu da će taj pad i njegove posledice biti veće u godinama koje slede od onih koje brojke prognoziraju.

[embedded content]

Izvor