Diploma za samouke, od proleća testiranje u 22 srednje škole

BEOGRAD –

U 22 srednje stručne škole od proleća će krenuti testiranje postupka priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.

To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao konobar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.

skola, skole, skolske, klupe, nastava, nastave, djaci, ucenici, nastavnici, 1

Izabrano je devet obrazovnih profila za pilotiranje – zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji”, koji finansira EU.

Izvor