Crna Gora: Apelacioni sud ukinuo presudu za “državni udar”, Dikić danas na slobodi

Prvestepenom presudom za navodni “državni udar” s ciljem svrgavanja tadašnje vlasti na čelu su aktuelim predsednikom Milom Ðukanovićem na izborni dan 2016. godine, osuđeno je više lice, među kojima su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i bivši general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

cekic, sudnica, sud, presuda, pravosudje, pravda, 4

Dikić iz Spuža sproveden kod inspektora za strance

Bratislav Dikić sproveden je popodne iz zatvora u Spužu do zgrade policije, pišu podgoričke Vijesti.

Dikićev advokat je ranije danas za taj dnevnik rekao da očekuje da njegov branjenik napustu Spuž tokom dana, posle odluke Apelacionog suda da poništi prvostepene presude osuđenima u predmetu za tzv “državni udar”.

Navodi se da je Dikić u policiji na razgovoru kod inspektora za strance.

Predmet “državni udar” je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

“Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela”, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom u ovom slučaju, Mandić i Knežević su 9. maja prošle godine osuđeni na po pet godina zatvora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je tada osuđen na godinu i šest meseci zatvora.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Ðorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora, podsećaju podgoričke Vijesti.

Mandić i Knežević: Zakasnela pravda, bili smo politički progonjeni u montiranom procesu

Lideri Demokratskog fronta, koji je deo vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Andrija Mandić i Milan Knežević, poručili su da ne mogu da se raduju današnjoj odluci Apelaciog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu u predmetu “državni udar”, jer je ona potvrdila da je to bio montirani politički proces.

Mandić i Knežević su na zajedničkoj konferenciji za novinare poručili da je ta presuda zapravo “zakasnela pravda” za brutalno politički motivisani progon samo zato što je bilo jasno da je Crna Gora oslobođena od bivšeg režima još 16. oktobra 2016.

Poručili su da će tužioci Saša Čađenović i Milovan Katnić kao i sudija Suzana Mugoša morati da se suoče sa pravdom “na ovom ili onom svetu”.

Mandić i Knežević od njih očekuju da kažu po čijem nalogu su postupali u ovom montiranom političkom procesu.

“To što su uradili je zastiđe i bruka zbog čega će morati da se suoče sa posledicama njihovih nedela”, rekao je Mandić novinarima.

Mandić je rekao da imaju ozbiljnu nameru da se suoče sa svima koji su učestvovali u ovom lažnom sudskom procesu i da nemaju dilemu da se one ne završavaju na Katniću, Čađenoviću i Suzani Mugoši, već da vode do aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

“Mi ćemo to voditi do kraja, jer Crna Gora je zaslužila da bude oslobođena još 2016, ali je tu slobodu zaustavio tzv. ‘državni udar’ i podmetačina Milivoja Katnića, DPS i Đukanović, koji su time dobili nezasluženo da vladaju još četiri godine, dok smo mi proganjani i proglašavani teroristima”, rekao je Mandić, koji je lider Nove srpske demokratije.

Podsetio je da sloboda za Crnu Goru nije zaustavljena i da je došla 30. avgusta prošle godine.

Zato, istakao je, mi ne osećamo radost, već gorčinu, “zbog pokušaja da nas se ponizi”.

Mandić je poručio da bi bilo dobro da učesnici ovog “montiranog procesa” počnu da pakuju kofere za mesto na kojem zaslužuju da budu, gde bi se resocijalizovali kako bi postali bolji članovi društva.

Knežević je zahvalio višečlanom advokatskom timu, koji su, kako je rekao, zajedno sa njima i njihovim porodicama preživeli preko 177 ročišta po ubrzanom postupku na javom suđenju, koje je trebalo da podseća na suđenje ratnim zločincima u Ninbergu.

“Mi ne osećamo nikakvu satisfakciju i radost, niti smatramo da ovaj dan našim porodicama treba da bude praznik, jer sve ono što smo govorili je bila istina. Bili smo politički progonjeni ljudi u montiranom procesu koji je imao cilj da pobedu 2016. proglasi državnim udarom kako bi DPS namakao tanku većinu i ostao na vlasti još četiri godine”.

Knežević je rekao da ne oseća ni mržnju prema odgovornima za taj progon i da nema nameru da ih goni za zločinačko udruživanje protiv Mandića i njega.

“Samo ih pozivamo da saopšte ko im je davao naloge za to”, rekao je Knežević i podsetio da su oni 30. avgusta sa pozicije prvostepeno osuđenih uspeli da oslobode Crnu Goru, a to je, smatra, poruka da su građani, koji su za njih glasali, verovali u njihovu nevinost, ideologiju i izborni program.

Posebno mu je, kazao je, drago zbog oslobađanja srpskih državljana u ovom montiranog postupku, među kojima su bivši general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić i Branka Milić…

Konferenciji za novinare nije prisustvovao Milan Čađenović, takođe prvostepeno osuđeni u predmetu tzv. “državni udar”, koji je u samoizolaciji.

Mandić i Knežević su bili osuđeni na po pet godina zatvora, a general Dikić na osam.

Izvor