Ambasador Srbije pozvan u MSP Bugarske zbog profesora Simeunovića

Povod za ovaj poziv, prenosi BTA je izjava profesora na Fakultetu političkih nauka Dragana Simenunovića i kako je navedeno vd direktora vladine Akademije na nacionalnu bezbednost., koji je u intervjuu televiziji Nacionalna IN4S više puta nazvao Bugare „zverima koje ubijaju sve što vide“.

sofija

BTA prenosi i reči profesora Simeunovića u kojima on apostrofira zločine i zverstva bugarske vojske u prošlosti, ali i teritorijalne pretenzije Bugarske, za koju je rekao da još uvek pretenduje na teritorije u Srbiji kod Kruševca.

Kako prenosi BTA, Bugarska strana saopštila je da su Simeunovićeve izjave eklatantna demonstracija govora koji uliva trajnu mržnju prema Bugarskoj i Bugarima i zatražila izvinjenje.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora “ovaj slučaj” je rešen tako što je razjašnjeno da je Simeunović te izjave dao kao privatno lice i vd direktor visokoškolske ustanove Akademije za nacionalnu bezbednost, a ne kao čelnik državne institucije, odnosno Agencije za nacionalnu bezbednost, kako su protumačili u bugarskom MSP.

Izvor