Šolc o Fon der Lajen: To što je urađeno je svinjarija

Šolc je, na sednici vlade, prema pisanju Bilda, ocenio da je “nabavka vakcina ‘usr…’ sprovedena”.

ursula, fon, der, lejen

Kazao je da lično nema želju da se takvo sra… ponovi u procesu vakcinacije u Nemačkoj.

Šolc je, s tim u vezi, jasno pomenuo fon der Lajen i okrivio je za neuspeh nabavke vakcina.

To što se dešava u Briselu, što su uradili Evropska komisija i Fon der Lajen, je prava svinjarija, ljutito je naglasio nemački vicekancelar.

Prema Bildu, kancelarka Angela Merkel dozvolila je Šolcu da psuje, ali je, kada je pomenuto ime Fon der Lajen, prekinula ispad ljutnje vicekancelara.

Kako list prenosi iz krugova vladajuće CDU, Merkel je jedina političarka koja i dalje brani Fon der Lajen.

Dnevnik navodi da Fon der Lajen već nekoliko dana u Briselu i Berlinu traži partijske kolege koje bi stale uz nju nakon neuspešnog procesa nabavke vakcine, i koje bi joj pružile javnu podršku.

Micotakis podržava odluku da EK koordiniše nabavku vakcina

Grčki premijer Kirjakos Micotakis stao je u odbranu odluke da Evropska komisija koordiniše nabavku vakcina za članice EU, ističući da bi manje zemlje bloka mogle da se suoče sa ozbiljnim problemima ukoliko bi samostalno pregovarale o tome.

Grčki premijer je za Rojters rekao da je princip centralizovane nabavke vakcina pravi.

Mogu da kažem da kao mala zemlja ne želim da samostalno pregovaramo sa velikim farmaceutskim kompanijama, rekao je Micotakis i dodao da je zadovoljan što je EU pregovarala za sve njene članice.

On se složio da komplikacije u vezi sa nabavkom vakcina postoje, ali je istakao da ne treba smetnuti sa uma širu sliku.

Možemo da se raspravljamo oko isporuke, oko načina na koji se njome upravlja, ali ne možemo da se raspravljamo oko glavne odluke, ocenio je grčki premijer.

Evropska komisija našla se na udaru oštrih kritika zbog upravljanja strategijom vakcinacije i zbog prepirke sa kompanijom Astrazeneka u vezi sa ugovorom oko nabavke vakcina.

Izvor