Seksualno uznemiravanje na zagrebačkom univerzitetu, hoće li Hrvatska krenuti stopama Amerike?

“Sklon sam tome da se to sve detaljno ispita. Ako postoji nešto neprimereno, da se sankcioniše, ali iz moje pozicije je teško prosuđivati šta se zapravo dogodilo”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Ministar Fuhs je rekao novinarima da je kada se pojavila priča u javnosti o seksualnom uznemiravanju uputio poziv svim fakultetima i visokim školama da se povede rasprava o dodatnim merama koje bi mogle biti preduzete da bi se, kako je rekao, ta tema skinula sa dnevnog reda.

zagreb, hrvatska

Dodao je da to nije nešto što je specifičnost za Hrvatsku, već se događa u Americi, gde profesori kako kaže, vrata svojih kabineta stalno drže otvorenim, bez obzira obavljaju li konsultacije ili ispite.

On smatra da ima logike da i hrvatski fakulteti krenu tim stopama.

Zalažući se za nultu toleranciju prema ovakvim situacija, Fuhs je rekao da rektora zagrebačkog Univerziteta Damira Borasa može da razreši jedino Senat.

A da li je Boras primereno reagovao na neke prijave o seksualnom zlostavljanju na zagrebačkom Univerzitetu, Fuks kaže da nije na njemu da o tome govori.

Boras: Ne mogu da komentarišem zlostavljanje, štitim žrtve

Rektor zagrebačkog Univerziteta Damir Boras izjavio je danas da seksualno uznemiravanje neće biti tema sastanka sa dekanima fakulteta i dodao da je i sam bio zlostavljan, ali da ga tada niko nije štito, a da on sada štiti žrtve.

Boras je novinarima rekao da slučaj seksualnog zlostavljanja ne može da komentariše, jer mora da štiti žrtve.

Dodao je da je poveo postupak i oštro osuđuje sve slučajeve.

“Grozno je biti uznemiravan i zlostavljan, pogotovo seksualno. Imao sam u životu mnogo uznemiravanja, ne seksualnog i niko me nikada nije štitio. A ja štitim ove događaje”, naveo je Boras, prenela je zagrebačka N1.

Izvor