Saradnja Pokrajinske vlade i Ogranka SANU u Novom Sadu

Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti je obaveza za svakoga u Pokrajinskoj vladi, kako bi se pre svega saslušalo i na osnovu toga kroz svoju politiku uradilo sve da se podstakne naučno-istraživačka delatnost. Bez nje nema kvalitetne nastave, ali nema ni moderne privrede, koja vodi Srbiju u progres”, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević.

sanu

“Jedan od razloga zašto smo danas ovde je kako da unapredimo naučnu delatnost na našem univerzitetu i gde možemo pomoći, jer uistinu, neki trendovi ne ohrabruju. Dobra reč, reč koja može i u politici da se pretoči jeste reč naših akademika, zato danas dolazimo ne da bismo mnogo pričali, nego da bismo danas nešto i čuli”, dodao je Milošević.

Iako je pandemija uticala na mnoge društvene oblasti, pa tako i na rad svih institucija u zemlji, dosadašnja uspešna saradnja biće produbljena i nastavljena.

“Dugo smo čamili, kao što smo i svi mi u privatnim životima tako prolazili zbog ove pandemije, ali sada je momenat, i čini mi se, ja bar nekako osećam neki novi elan, neko novo zadovoljstvo, neke nove mogućnosti, da se vratimo na ono na šta smo navikli”, rekao je akademik Stevan Pilipović, predsednik ogranka SANU.

Zajedničkim radom, Pokrajinska vlada i ogranak SANU-a rade na procesu digitalizacije arhivske građe iz 1848-1849-te godine, a radi se i na popularizaciji nauke i umetnosti. Za SANU, 2021-va godina je posebno bitna jer je izborna, pa u februaru počinje predlaganje članova.

[embedded content]

Izvor