Rusija želi da uspostavi dijalog sa EU, Borelj stiže u Moskvu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj boraviće u poseti Moskvi između 4. i 6. februara.

dzosep, borelj

Boreljev dolazak nalazi se u senci hapšenja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i policijske akcije protiv njegovih saveznika koji su organizovali proteste širom zemlje.

Peskov: Nema planova da se Putin sastane sa Boreljom

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da se sastane sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom tokom njegove posete Moskvi, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Ne postoje planovi za sastanak između njega i predsednika Putina. Borelj je kolega ministra spoljnih poslova (Sergeja) Lavrova i razgovaraće sa njim”, rekao je Peskov, preneo je TASS.

On je istakao da Rusija smatra posetu Borelja izuzetno važnom.

Putin je nedavno izrazio žaljenje zbog trenutnog stanja odnosa Moskve i Brisela, naveo je Peskov.

“Oni su, u stvari, suspendovani i nije Rusija bila ta koja je inicirala suspenziju. Definitivno bismo želeli da otključamo naš sveobuhvatan dijalog, posebno kako bismo otvoreno razgovarali o postojećim nesuglasicama, kojih je mnogo”, rekao je portparol Kremlja.

Na pitanje da li će Boreljova želja da se sastane sa osuđenim ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim biti odobrena, Peskov je rekao da o tome ne odlučjue Kremlj već Federalna kaznena služba. Očekuje se da će Borelj razgovarati sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom.

Izvor