“Partizanska knjiga” iz Kikinde afirmiše kratke priče

Kikinda više od jedne decenije, kroz festival kratke priče populariše tu, donekle marginalizovanu književnu formu. Uz projekat Izdavačke kuće “Partizanska knjiga”, taj grad na severu Banata, ponovo fokus stavlja na autore kratkih proznih dela. Evropski grantovi doprineće da odabrani pisci stignu do šire čitalačke publike.

logo, partizanska, knjiga

“Odabrali smo osam autora iz osam različitih evropskih zemalja, od veoma značajnih i poznatih imena i ljudi u godinama, do autora mlađih generacija. Neki od njih su čak poznati ovde lokalnoj publici, jer su ranijih godina učestvovali na festivalu “Kikinda short”, kaže Srđan Srdić, Izdavačka kuća “Partizanska knjiga” 136.

Realizacija projekta počela je 1. januara 2021. i trajaće dve godine. Tokom tog perioda, autori će imati više promocija i susreta sa čitaocima, a obuhvaćeni su i prevodi odabranih priča četvoro srpskih autora na engleski, francuski, nemački i španski jezik, što je važno za afirmaciju žanra.

“Kratka priča se uvek nalazi u zapećku, iza romana. Nagrade za roman su uvek u centru medijske, kritičarske i svake druge pažnje. Sa ovakvim metodama rada i ovoliko finansijske podrške će doprineti da ovih osam knjiga, ali i druge knjige koje smo objavili i planiramo da ih objavimo, dođu do što većeg broja čitalaca”, dodaje Srdić.

Projekat pod nazivom “Restor(i)ed: Europen Short Story Today” podržala je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije. 

Izvor