Micotakis: Pregovori sa Turskom krajem februara

“Očekujem u narednih mesec dana, negde krajem februara, početkom marta. To je dobar korak u dobrom smeru,” rekao je Micotakis Rojtersu.

micotakis

Kako se navodi u tekstu Katimerinija, prepreke ostaju, Grčka kaže da će se pozabaviti samo demarkacijom morskih zona u Egejskom i Istočnom Mediteranu, dok Turska kaže da bi trebalo rešavati sva pitanja između dve strane, ukljucujući vazdušni prostor i status nekih grčkih ostrva.

„Turska mora biti dosledna u svom postupanju, ovo ne može biti samo mamac da bi se izbegla rasprava na Savetu EU u martu”, rekao je Micotakis.

Grčka, koja je nedavno postigla pomorski sporazum sa Italijom i Egiptom, tvrdi da bi, ukoliko se dve strane ne dogovore, trebalo da upute spor na međunarodni sud.

Grčka i Turska spore se oko nekoliko decenija starih pitanja, uključujući obim njihovih kontinentalnih granica, preleta u Egejskom moru i etnički podeljenom Kipru.

Od 2002. do 2016. održano je desetak rundi razgovora kako bi pokušali da postave temelje za pune pregovore o razgraničenju pomorskih zona.

Posle četvorogodišnje pauze, produžene sporom zbog preklapanja zahteva za energetskim resursima u Istočnom Mediteranu prošle godine, Grčka i Turska su nastavili razgovore 25. januara.

Poslednji sastanak u Istanbulu, 61. runda, završen je nakon nekoliko sati, ali su obe strane rekle da su se dogovorile da se ponovo sastanu u Atini.

Izvor