“Izgradnja preduzetničkog ekosistema-Studentsko preduzetništvo preko granice”

Radionice i treninzi studenata rezultat su saradnje novosadskog Tehnološkog fakulteta i Regionalne privredne komore županije Čongrad.

sardnja

Upoznavanje sa zakonima Evropske unije, deklarisanjem prehrambrenih proizvoda i zaštitom životne sredine, samo su neka od znanja koje nudi projekat „Izgradnja preduzetničkog ekosistema – Studentsko preduzetništvo preko granica“. Osnovna ideja saradnje Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i Regionalne privredne komore Čongradske Županije jeste formiranje Studentskog centra u oblasti prehrambrene industrije.

“Mi organizujemo povremeno ovakve vrste edukacija, mada to smo primetili da nije dovoljno. Tako da preko ovog projekta smo dobili dovoljno sredstava da se otvori Studentski centar za preduzetništvo. Preko mentorstva naših profesora može bilo ko da dođe i da ima neku inovativnu ideju, znači od nule može da razvije neki proizvod”, rekao je Prof. dr Zita Šereš, rukovodioc projekta, Tehnološki fakultet, Novi Sad.

Kroz radionice i treninge edukovaće se 20 studenata, a vrednost projekta je 240 hiljada evra. Organizatori i saradnici naglašavaju da je pogranični region Srbija-Mađarska zahvaljujući poljoprivrednim resursima idealan za napredak prehrambrenog preduzetništva, kao i dobra šansa za mlade sa inovativnim idejama.

“Imamo sjajne primere iz celog sveta gde su upravo mladi ljudi pravo sa univerziteta osnivali veoma uspešne firme, imamo takvih primera u Srbiji. Naša uloga danas jeste upravo da podržimo i međuregionalnu saradnju, jer mislimo da je to veoma važno. Ovo su konkretni rezultati pristupanja Evropskoj Uniji”, rekao je dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

“Ovaj projekat ima jednu posebnu vrednost i kvalitet, jer se već u startu i sada u opisu projekta vidi na samom početku da će on biti samoodrživ. Ja želim našim partnerima puno uspeha u njegovoj realizaciji i da se za 30 meseci, koliko traje ovaj projekat ponovo sastanemo i rezimiramo rezultate koje su sve postignute, a koje će imati značajan efekat na našu privredu, privredni razvoj, regionalni razvoj, preduzetništvo i upošljavanje, donosno mogućnosti zapošljavanja mladih u budućem periodu”, rekla je Vidosava Enderić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnji i lokalnu samoupravu.

Kroz radionice i treninge, kao i mentorski rad sa profesorima iz oblasti prehrambrenog inženjerstva studenti će naučiti kako da budu deo preduzetničkog ekosistema. Iskustva će im preneti i uspešni preduzetnici Srbije, a poseban akcenat projekta je na promociji ženskog preduzetništva.

[embedded content]

Izvor