Italija: Mario Dragi započeo konslutacije o formiranju vlade

Odlazeći premijer Đuzepe Konte, u svojoj prvoj javnoj poruci Dragiju, rekao je da se nada da će vlada imati politički karakter i da neće biti sastavljena samo od tehnokrata, preneo je Rojters.

italijanski parlament senat donji dom

“Voleo bih da politička vlada preuzme dužnost, čvrsta i dovoljno kohezivna da bi mogla da napravi politički izbor … koji se ne može poveriti timovima tehnokrata”, istakao je Konte.

Reči Kontea, koji nije član nijedne stranke, ali je blizak Pokretu 5 zvezda vidi se kao signal da njegovi saveznici u vladi treba da razmisle o saradnji sa Dragijem, jednim od najcenjenijih institucionalnih ličnosti i u Italiji i u Evropi.

S obzirom na veliki boj poslanika u parlamentu, Pokret 5 zvezda bi mogao da odigra presudnu ulogu u narednim danima, kao partija koja se tradicionalno suprotstavlja tehnokratskim vladama u početku bila neprijateljski nastrojena prema Dragiju.

Međutim, Luiđi di Majo, odlazeći ministar inostranih poslova i jedan od starijih političara u Pokretu 5 zvezda rekao je da je ova stranka dužna da se sastane sa Dragijem, sasluša ga i tek onda zauzme stav.

Salvini: Nećemo podržati vladu ako je podrži Pokret 5 zvezda

Italijanska desničarska stranka Liga neće podržati vladu predvođenu mandatarom Mariom Dragijem ako je podrži Pokret 5 zvezda, izjavio je danas lider Lige Mateo Salvini.

“Na Dragiju je da odabere između Lige i (osnivača 5 zvezda Bepea) Grila”, rekao je Salvini novinarima, preneo je Rojters.

Dragi je započeo formalne konsultacije sa svim strankama u pokušaju da prikupi parlamentarnu većinu, ali do sada je malo njih obećalo svoju podršku.

Izvor