Ilić: Planira se ulaganje 10 milijardi evra u energetiku

“Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je četiri zakonska predloga za tri meseca od kad je formirano. Te izmene predstavljaju veliki iskorak u odnosu na sve što je do sada rađeno i omogućiće ne samo bolje funkcionisanje energetskog sektora, već i praćenje novih tehnologija i krupnih promena koje ovaj sektor očekuje u narednim godinama”, rekao je Ilić na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici, koja je danas održana u Inženjerskoj komori Srbije.

elektricna, energija, struja,

Precizirao je da će zakonske izmene omogućiti da se prati tehnički i tehnološki napredak koji je ostvaren za sedam godina od donošenja prethodnog zakona, ali i harmonizaciju domaćih propisa sa regulativom EU.

Dodao je da kao krovni zakon u ovoj oblasti izmenjeni Zakon o energetici biti usklađen sa predloženim zakonima koji uređuju oblast obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

“Nove investicije u energetiku, imajući u vidu Zelenu agendu i proces dekarbonizacije, neophodne su u velikim iznosima i u oblasti elektroenergetike i u obnovljive izvore energije i u snabdevanje drugim energentima. Prema aktuelnim planovima, investicije koje su planirane u oblasti energetike iznose više od 10 milijardi evra”, rekao je Ilić.

On je dodao da je jedna od važnih novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici to da će institut energetski ugroženog kupca biti proširen i na potrošače toplotne energije.

Izvor