Festival za decu “BUDI” raspisao konkurs do 31. marta

Konkurs u organizaciji Kulturnog centra Pančeva i Udruženja građana BUDI, otvoren je za decu iz zemlje i inostranstva u kategorijama vizuelne umetnosti, filma i pozorišta, književnosti i ekologije/inovacije/eksperimenta iz zemlje i inostranstva.

3e1c81f7f34a02a320d491ddfbf334e0, xl

Autori na Konkursu 9. BUDI festivala mogu učestvovati sa više radova u okviru različitih kategorija, a odabrani radovi od strane stručnog žirija biće selektovani u zvanični program festivala.

Dodela nagrada i priznanja učesnicima i mentorima biće upriličena na specijalnoj svečanosti tokom smotre, koja će biti održana od 15. maja do 15. juna u Pančevu.

Opširnije informacije o pravilima konkursa i načinu podnošenja prijava moguće je pogledati na sajtu Kulturnog centra Pančeva (http://www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/9-budi).

Tema 9. BUDI festivala Male ludosti – velike mudrosti, planiranog za proleće 2021. inspirisana je najpoznatijim italijanskim lutkom na svetu – Pinokijem.

Autor čuvene bajke Karlo Kolodi, nekada novinar, poslao je uredniku novina u Rimu nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka i njegovim malim nestašlucima.

Avanture Pinokija su pridobile simpatije mališana i postigle ogroman uspeh te 1881. godine.
Kasnije je ovaj omiljeni junak postao prisutan u crtanim i igranim filmovima, a poslednju uspešnu verziju je snimio Mateo Garone 2020. godine, gde je ostao veran izvornoj surovoj priči, a ne ulepšanoj varijanti iz Dizni produkcije.
Adaptacije tog dela oživljene su i u predstavama, stripovima, ilustracijama i stekao je planetarnu popularnost, inspirisao je i generacije budućih umetnika.

Festival BUDI, povodom 140 godina od rođenja Pinokija, odlučio je da odabere Italiju kao zemlju gosta domaćina predstojećeg festivala, u saradnji sa Ambasadom Italije i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.
Bijenale umetničkog dečjeg izraza BUDI je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu.

Glavni ciljevi festivala su približavanje umetnosti i kulture deci, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, kao i povezivanje i upoznavanje dece sa drugim kulturama.

Izvor