Dva meseca rada Vlade u Crnoj Gori – velika očekivanja, skromni efekti

Kada je 4. decembra prošle godine izabran novi sastav crnogorske vlade, premijer je od svih aktera javne scene i građana tražio da im se da rok od 200 dana da bi pokrenuli točak promena i pokazali se kroz rezultate.

Predsednik Građanske alijanse Boris Raonić za Dan kaže da bi za rad vlade prve ocene trebalo dati nakon 100 dana, ali, ako se uzmu u obzir uslovi u kojima je nova vlada izabrana i situacija u državi izazvana krizom, kako finansijskom, tako i pojavom korona virusa, treba joj dati i 200 dana.

crna, gora, crnogorski, parlament, skupstina, crne, gore

“Nova vlada je dobila mandat nakon što je 75 godina vlast vršila jedna partija, u veoma naelektrisanoj atmosferi dubokih podela, a sastavljena je od ljudi koji su izvan stranaka. U atmosferi velikih očekivanja, ali i epidemije i finansijske krize, veoma je uzak manevarski prostor i zato vlada može da ima opravdanja za skromne rezultate u prva dva meseca”, smatra Raonić.

Standard je, kaže, da se za prve ocene da rok od 100 dana, a u ovakvim okolnostima možda bi čak trebalo i više.

Ono što se, kako kaže, već sada može videti kao potencijalni izazov je “transparentnost u radu, kronizam i nepotizam u zapošljavanju i populizam u delovanju”.

“Sve te pojave mogu naneti veliku štetu u radu, pa se za njih moraju i te kako spremiti. Pored toga, i kontrola u Skupštini će biti mnogo veća nego što je bila do sada”, kazao je Raonić.

On očekuje hitno formiranje timova i kabineta, jer brojni problemi koji nas opterećuju već postaju preveliko breme i odlaganje njihovog rešavanja može ostaviti velike posledice.

Za političkog analitičara Božidara Čolakovića su budžetski deficit, garancije koje pristižu na naplatu, nimalo zavidna ekonomska situacija dodatno otežana pandemijom virusa korona, žestoke kritike povučenih poteza, uglavnom iznuđenih zatečenim-nasleđenim stanjem, kako od opozicionih partija, tako i od stranaka koje su podržale izbor vlade u parlamentu, uz kohabitaciju kao novom u političkom životu, a koja se odvija više kao proceduralna opstrukcija, u najkraćem, slika prva dva meseca mandata vlade.

On tek očekuje konkretne rezultate.

“Dinamika procesa, za šta donekle prihvatljivo opravdanje može biti opstrukcija delova zarobljenih institucija, kako je ocenjeno i u relevantnim izveštajima Evropske komisije, verovatno nije ispunila očekivanja, moguće i maksimalistička, svih onih koji su na izborima podržali promene”, rekao je Čolaković.

Vlada Crne Gore: Đukanović bi da sa sebe skine odgovornost

Vlada Crne Gore oštro je danas kritikovala predsednika Mila Đukanovića, koji, kako ističu, očigledno smatra da bi sebe trebalo da amnestira odgovornosti u slučaju nabavke vakcina, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima.

Kabinet Đukanovića saopštio je juče da predsednik ni na koji način nije mogao biti uključen u proces nabavke vakcine, jer to nije njegova ustavna nadležnost, kao i da je aktuelna vlada odbila donacije koje je on obezbedio zahvaljujući dobroj saradnji sa međunarodnim partnerima.

Iz vlade, međutim, ukazuju da svaka donacija, fizičkih ili pravnih lica, direktno ugrožava pregovore sa proizvođačima vakcine.

Iz vlade poručuju da u situaciji pandemije, a to se, kažu, može videti u celom svetu, ne bi trebalo da bude primarno važna podela nadležnosti, već se u aktivnost borbe za očuvanje zdravlja građana, pored resornih ministarstava, uključuju predsednici država, monarsi i celokupni raspoloživi administrativni, ljudski, finansijski i ostali kapaciteti i autoriteti.

Đukanović, ističu, očigledno smatra da sebe treba da amnestira te odgovornosti, što jasno govori o njegovom odnosu prema građanima.

U vladinom saopštenju, koje prenose podgorički mediji, konstatuje se da su prethodnoj vlasti “na čijem čelu su bili Đukanovićevi partijski saborci, svi drugi lični i partijski poslovi bili preči od javnog interesa i zdravlja građana”.

“Dovedeni smo u situaciju da vraćamo zemlju sa ruba ambisa i zdravstvene katastrofe”, navodi se u saopštenju i dodaje da je apsolutno neprihvatljiva “krajnja neodgovornost” prethodne vlasti to što u njenom mandatu nije započet nijedan bilateralni pregovor za nabavku vakcine, a nije uplaćena ni garancija za KOVAKS inicijativu.

Ističu i da na sreću “ne zavisi od Đukanovića, niti bilo kog drugog pojedinca”, a vlada će, kažu, učiniti sve da ispravi greške koje su pravili njihovi prethodnici.

Izvor