Dodik: Slučaj “ikona” klasični spin Bisere Turković

Dodik je danas saslušan u Tužilaštvu BiH u svojstvu svedoka u predmetu “ikona”.

Istakao je da u tom slučaju nema inkriminisanog dela, nema optužnice, kao ni pozivanja na bilo koji član Zakona o prekršajima, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

“To očigledno znači da se radi o jednom klasičnom spinu koji je kreirala i u javnost plasirala ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković”, rekao je Dodik i ponovio da ikona ne pripada Ukrajini i da je Ukrajina ne potažuje.

dodik, bosna, hercegovina, bih

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odazvao se pozivu Tužilaštva BiH, gde je saslušlavan o navodnoj aferi “ikona”, koju je polovinom decembra prošle godine poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, preneo je banjalučki portal Srpskainfo.

Dodik je ranije rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH, koje je najavilo saslušanje i preostla druga dva člana Predsedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Predmet u Tužilaštvu BiH je formiran na osnovu informacije ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković da je taj resor dobio notu Ambasade Ukrajine u kojoj se tvrdi da je ikona poklonjena Lavrovu ukradena u Ukrajini i da pripada njihovoj kulturnoj baštini.

Dodik je ranije rekao da ako Ukrajina ponudi bilo kakve dokaze da je ikona njihova, spreman je da se izvini i ikonu vrati.

Dodik je rekao i da je ikona privatno vlasništvo i da će je, pošto je vraćena iz Moskve, vratiti vlasniku.

Sud odbacio tužbu Bakira Izetbegovića protiv Dodika

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH izjavio je u Istočnom Sarajevu da je sud odbacio tužbu koju je protiv njega podneo lider SDA Bakir Izetbegović zbog izjave da je njegov otac Alija bio u zloglasnoj “Handžar diviziji” tokom Drugog svetskog rata.

“Danas sam saznao da je njegova tužba protiv mene podnesena kada sam rekao da je njegov otac Alija Izetbegović bio u “Handžar diviziji”. Saznao sam da je sud odbacio tužbu koju su on i njegova porodica podneli protiv mene”, rekao je Dodik novinarima, prenosi RTRS.

Dodik je ranije izjavio da je Bakir Izetbegović svojim pretnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u “Handžar diviziji”, pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

Izvor