Dašak: Imamo nove informacije, istraživati dalje slepe miševe

Dašak, koji je zoolog i stručnjak za bolesti životinja, rekao je da je tim SZO u Vuhanu dobio nove informacije o tome kako je virus, prvi put identifikovan u gradu krajem 2019. godine, doveo do pandemije.

kina, szo, istraga, korona, kovid

Nije detaljno objasnio, ali rekao je da nema dokaza koji bi ukazivali da je njegovo poreklo iz laboratorije, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je on bio uključen u istraživanje porekla teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) u periodu 2002-2003, koji potiče od slepih miševa koji žive u pećinama u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan.

„Slična istraživanja treba uraditi ako želimo da pronađemo pravo poreklo KOVID-19″, rekao je Dašak agenciji.

On je naveo da je tim iz Vuhana dobio nove informacije o tome kako je virus doveo do pandemije, ali nije detaljnije obrazložio.

„Imamo sliku koja se čini da je deo scenarija koji je verovatniji od drugih mogućih“, rekao je britanski naučnik.

Jedan od scenarija koji će tim pažljivije proučiti je mogućnost da je virus mogao cirkulisati mnogo pre nego što je prvi put identifikovan u Vuhanu.

“To je nešto što naša grupa vrlo intenzivno proučava kako bi videla koliki je nivo prenosa u zajednici mogao da se dogodi ranije”, rekao je Dašak.

Istražitelji SZO su do sada posetili bolnice, istraživačke objekte i tržište morskih plodova gde je identifikovano prvo izbijanje, iako su njihovi kontakti u Vuhanu ograničeni na posete koje su organizovali njihovi kineski domaćini.

Dašak je agenciji potvrdio da kineske vlasti nisu odbile nijedan zahtev tima za posetu objektima ili sastanak sa ključnim ličnostima.

Izvor