Cilj nacionalne strategije maksimalan razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji

Desetogodišnja nacionalna strategija ima za cilj maksimalan razvoj vinarstva i vinogradarstva u Srbiji i visoko pozicioniranje njenih regija, kao i povećanje površina pod zasadima vinove loze.

“Bavi se takođe i zaštitom domaćeg tržišta, marketing je jedan od glavnih ciljeva strategije, a to je da srpsko vinarstvo i vinogradarstvo zauzme ozbiljno mesto na svetskoj i evropskoj vinskoj sceni, mestu koje nam po pravu pripada jer su uslovi za uzgoj vinove loze kod nas zaista fantastični”, rekao je Marko Malićanin, predsednik SVVS.

dolovo, vinograd

Razvoj vinarstva i vinogradarstva uticaće i na turizam, a najboljim proizvođačima vina na teritoriji Vojvodine biće dodeljen znak – „Najbolje iz Vojvodine“.

“Ta strategija će biti pretpostavljam osnova Zakona o vinarstvu što može da bude svojevrsni alat i smernice za naše vinare i ono što je jako bitno da podiže produktivnost da se sa najnovijim tehničko tehnološkim merama pomogne našim vinarima”, rekao je Boško Vučurević, PKV.

“Ovo je prvi korak, a sve ono što upravo treba da pretvori celu Vojvodinu odnosno vinarstvo u Srbiji, a to je da upravo to bude i Vilanj, da to bude i Toskana da to budu i Francuska i Loara, dakle to se sadrži u ovoj strategiji”, rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pokrajinski sekretarijat ove godine obezbedio je za 66 odsto veći budžet, 20 miliona dinara odvojeno je za degustacioni turizam, a početkom marta biće raspisani konkursi za dodelu sredstava.

Izvor