Brnabić: Najveći udar kriminalu od operacije “Sablja”, sledeći su Subotica, Valjevo i Vranje

“Ovo je tek početak. Nastavljamo ovu borbu”, rekla je Brnabić za RTS i navela da postoje još neki gradovi, kao što su Subotica, Vranje i Valjevo, gde treba da se nadležni obračunaju sa organizovanim kriminalom.

brnabic

Ona je naglasila da je vlast u Srbiji najavila da će borba protiv organizovanog kriminala i mafije biti jedan od ključnih prioriteta, uz borbu protiv korona virusa.

“Želimo da iskorenimo organizovani kriminal koliko god to bilo opasno po ljude koji se time bave”, rekla je Brnabić.

Navela je da tajming hapšenja nije namešten da se podudari sa prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

Navela je da operativni rad i MUP-a, BIA, Tužilaštva i stručnih službi traje više meseci i da je do hapšenja došlo kada su stručne službe procenile da je vreme da se zada udarac organizovanoj kriminalnoj grupi.

Navela je da je kriminalna grupa Veljka Belivuka jednako opasna i organizovana kao nekadašnji kriminalnu zemunski klan, a da je u nekim aspektima i organizovaniji.

“To pričamo o otmici ljudi, ubistvima, zločinima nezamislivim za normalan mozak. Izuzetno je teško naći dokaze”, rekla je Brnabić i navela da je timski rad doveo do velike akcije i velikog uspeha.

Ekonomska mera važna za veru građana u zemlju

Brnabić je izjavila da je nova ekonomska mera države pomoći građanima važna kako bi ljudi verovali u svoju zemlju.

“Povećali smo penzije, minimalac i sve će to uticati na potrošnju. Izdvojili smo rekordni novac za kapitalne investicije – 5,5 odsto. dovodimo nove investicije, imaćemo otvaranje novih pogona, poput investitora iz Nemačke, Japana, Kine, a postavićemo i nove kamene temeljce”, rekla je Brnabić.

Govoreći o restrukturiranju javnih preduzeća, Brnabić je kazala da je ona dugo odlagana ali da će je biti, kao i da je zbog toga postignut novi aranžman sa MMF-om, a da je EBRD uradio analizu javnih preduzeća, a Ministarstvo privrede Strategiju upravljanja.

Upitana da prokomentariše sukob Telenora i Telekoma sa SBB-om, Brnabić kaže da on nema veze sa slobodom medija, kako neki pokušavaju da ga predstave, već da se radi o tržištu telekomunikacija.

“Pisali su mi iz Telenora da su ugroženi napadom konkurencije koja koristi svoje medije da ostvari svoju poziciju. To pitanje je pitanje tržišta telekomunikacija, ne slobode medija. Junajted grupa se trudi da koristi svoje medije da sačuva svoju poziciju. Ne mešam se u tržišne utakmice”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da će se boriti, odnosno objašnjavati te stvari onome kome treba, kako evropske integracije ne bi bile otežane zbog spora, koji je pitanje tržišta komunikacija.

Deo opozicije hoće alibi za neučešće na izborima

Brnabić je izjavila da je očigledno da delu opozicije nije u interesu da učestvuju u međuparlamentarnom dijalogu, jer im, kako je rekla, treba alibi da ne učestvuje na izborima.

Ona je upitana da prokomentariše međuparlamentarni dijalog, rekla da je SNS pokazala otvorenost i fleksibilnost i ogromnu toleranciju.

“Oni koji pozivaju na dijalog su svaki dijalog napuštali. To nije pitanje za SNS koji je uvek bio za stolom da razgovara. Ne mogu da govorim o ljudima koji su neozbiljni i koji pozovu predstavnike EP da učestvuju u razgovoru, a onda ga napuste”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, ona ne učestvuje u tom dijalogu, ali ono što Vlada radi jeste primanje preporuka od ODIHR-a i OEBS-a, i njihova implementacija.

Otvaranje poglavlja nije indikator napretka

Brnabić je izjavila da se ne slaže sa konstatacijom da evrointegracije Srbije stoje, jer otvaranje poglavlja nije indikator da li zemlja postaje deo Evrope.

Ona je ocenila da Srbija svakodnevno postaje društvo sve sličnije evropskom i da se prošle godine radilo na veoma teškom i obimnom poglavlju 27, vladavini prava, kao i da je usvojen akcioni plan za medijsku strategiju.

“Odluka da li će otvoriti poglavlja u nekom procentu zavisi od nas, ali i od toga da li žele da daju signal Srbiji”, rekla je Brnabić i dodala da EU ne želi da pravi veliko raslojavanje među zemljama kandidatima, odnosno nisu mogli Srbiji da daju zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, a da sa Albanijom i severnom Makedonijom i ne započnu pregovore.

Brnabić je ocenila i da su po njoj dve stvari obeležile prvih 100 dana vlade – otvaranje dve nove kovid bolnice i nabavka vakcina.

Kada je reč o podizanju svesti žena da država stoji iza njih, Brnabić je kazala da joj je drago što postajemo društvo u kojem žene imaju poverenje u institucije da prijave seksualno uznemiravanje ili nasilje i da znaju da će sudstvo i policija odraditi svoj posao.

Upitana da konkretno prokomentariše slučaj seksualnog uznemiravanja glumica, Brnabić je rekla da to ne može da učini, jer ostavlja sudstvu da o tome odluči.

Ne razmišljam o izborima, to tražim i od ministara

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da ne razmišlja o izborima koji su najavljeni za proleće 2022. i da to isto traži od ministara i navodi da svi u njenom timu treba da daju sve do sebe kako bi se sprovelo sve što je planirano.

“Za nas su izbori mogli da budu sutra ili za četiri godine. Važno je da svaki dan date sve od sebe”, rekla je Brnabić na RTS.

Ona je rekla da je izvršenje budžeta za januar 43 odsto manje od planiranog i da je to “alarm”.

Brnabić kaže da milion stvari treba da se unapredi, ali i navodi da je Srbija o kojoj danas pričamo neuporedivo bolja nego pre 2014. i da je to razlog za zadovoljstvo, jer se vide najbolji ekonomski rezultati Srbije u 2020.

“Pratimo svaki dinar danas, zahvaljujući tome projekti idu i završavaju se”, rekla je Brnabić i navela da je najveća snaga Srbije u poslednjih nekoliko godina jedinstvo vlade i predsednika, i da je to pomoglo da bolje prebrodimo najveće krize.

Ona je rekla da je zadovoljna radom njenog tima, ali da postoje neke stvari koje su mogle brže da se urade i da su neki ministri mogli brže da se uhodaju.

Brnabić je rekla da ne sme da se izgubi nijedan dan za sprovođenje planiranih investicija.

“Postoji problem, ali treba da vidimo kako će biti do kraja prvog kvartala”, kaže Brnabić i navodi da očekuje i od sebe i svog tima da se poprave u narednom periodu.

Izvor