Žigmanov: Pozitivna iskustva sa Pokrajinskom vladom

“Dosad smo uspeli da realizujemo sve što je dogovoreno: od uključenosti predstavnika Hrvata u tela Pokrajinske vlade do početka zapošljavanja Hrvata na pozicije koje su važne za kvalitetnije ostvarivanje manjinskih prava”, izjavio je Žigmanov.

izvrsnje, vece, banovina, pokrajina, ap, vojvodine, pokrajinska, vlada, novi, sad,

On je istakao da je, uz neke nedostatke, položaj te manjinske zajednice u Srbiji bolji nego pre, dok je hrvatskoj strani zamerio njihovo nedovoljno angažovanje na terenu.

On kaže da je, kada je reč o premijeru Andreju Plenkoviću, saradnja veoma napredovala, a, dodao je, i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radan je ” delovao sasvim odgovorno”.

“Ali uporedo sa tim izostaje operativna saradnja na terenu – sa mnom kao jedinim političkim prvakom hrvatske zajednice gotovo godinu dana nije službeno kontaktirao ni jedan predstavnik Ambasade ili generalnog konzulata Hrvatske u Srbiji”, rekao je Žigman u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Ističe da je to izostalo čak i, kako navodi, nakon njihovih susreta s predsednikom Aleksandrom Vučićem na kojima se razgovaralo i o uključivanju Hrvata u procese donošenja odluka.

“Ako je Hrvatskoj do toga stalo, a čvrsto verujem da jeste, onda na tome planu mora nešto hitno da se promeni”, rekao je, između ostalog Žigmanov.

Govoreći o položaju Hrvata u Srbiji, Žigmanov smatra da su nedostaci njihova nedovoljna integrisanost u društveni i politički život Srbije.

“Beležimo velike pomake, ali to ne znači da je postignut naš ravnopravni položaj”, rekao je Žigmanov.

Opravdanje da njegova stranka nije u vlasti ni na jednom nivou, Žigmanov traži u tome što, kako kaže, u Srbiji nema zagarantovanih mandatata za manjine, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Izvor