U zemljama EU vakcinisano od 0,9 do 3,8 procenta odraslih

BRISEL –

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti ( ECDC) u svom izveštaju o vakcinaciji protiv Kovid-19 u EU navodi da je prvu dozu vakcine do kraja januara primilo između 0,9 do 3,8 procenta odrasle populacije po zemljama članicama.

Podseća se da je Evropska komisija zatražila ubrzanje sprovođenja vakcinacije u EU sa ciljem da se do leta vakciniše najmanje 70 procenta odraslih Evropljana.

Izveštaj navodi da sve zemlje EU imaju strategije i pokrenute kampanje vakcinacije, a da je njih 26 potvrdilo neobaveznost vakcinacije protiv Kovid-19.

evropska, unija, evropski, savet, zgrada, evropske, unije, brisel

U većini zemalja kampanje vakcinacije započele su između 26. i 31. decembra 2020. godine, ubrzo nakon što su isporučene prve serije vakcina Fajzer i Bajontek. Do 28. januara, najmanje 22 zemlje su prijavile da su počele da primenjuju vakcinu Moderna, navodi se u izveštaju.

Procenat iskorišćenih pristiglih vakcina u zemljama članicama se kreće od 21, 5 do 100 procenata.

Većina zemlja EU je odlučila da, za sad, neće produžavati interval između vakcine i revakcine kako bi osigurale najveću pokrivenost u uslovima smanjenih isporuka vakcina, a samo su dve produžile interval revakcine za Fajzer na 28 odnosno 42 dana.

U ECDC navode da su sve zemlje EU započele vakcinaciju sa prioritetnim grupama u koje spadaju starije osobe, osobe sa pretećim bolestima i zdravstveni radnici, dok se u nekim zemljama u prioritet ubraja i policija, vatrogasca i obrazovni radnici.

Kao osnovni izazovi sa kojima se zemlje EU suočavaju tokom sprovođenja vakinacije u EU navode se nedostatak opreme, posebno špriceva i igala male zapremine, komunikacijski izazovi i širenje dezinformacija;, izazovi povezani sa sistemima registracije, logistički izazovi i ograničena ponuda vakcina.

Izvor