U zemljama EU vakcinisano od 0,9 do 3,8 procenta odraslih, moguća proizvodnja Sputnjika u Evropi

Izveštaj navodi da sve zemlje EU imaju strategije i pokrenute kampanje vakcinacije, a da je njih 26 potvrdilo neobaveznost vakcinacije protiv Kovid-19.

evropska, unija, evropski, savet, zgrada, evropske, unije, brisel

COVAX program obezbediće 330 miliona vakcina za nerazvijene

Program COVAX obezbediće 330 miliona doza vakcina za zemlje u razvoju i nabaviće još više miliona doza koje namerava da isporuči do kraja prve polovine ove godine, saopšteno je danas iz agencije koja upravlja ovim programom.

U privremenom planu distribucije predviđeno je da će isporuke pokriti oko 3,3 odsto populacije u 145 zemalja koje su obuhvaćene programom, prenosi Rojters.

U COVAX donaciji će se naći i oko 240 miliona doza vakcina AstraZeneka koje proizvodi indijska kompanija Serum Institut, plus 96 miliona koje će biti proizvedene u pogonima AstraZeneke, plus 1,2 miliona Fajzerove vakcine.

Među zemljama koje će među prvima dobiti vakcine iz programa COVAX biće Južna Afrika, Zelenortska ostrva i Ruanda, najavila je zvaničnica SZO An Lindstrand.

U većini zemalja kampanje vakcinacije započele su između 26. i 31. decembra 2020. godine, ubrzo nakon što su isporučene prve serije vakcina Fajzer i Bajontek. Do 28. januara, najmanje 22 zemlje su prijavile da su počele da primenjuju vakcinu Moderna, navodi se u izveštaju.

Procenat iskorišćenih pristiglih vakcina u zemljama članicama se kreće od 21, 5 do 100 procenata.

Većina zemlja EU je odlučila da, za sad, neće produžavati interval između vakcine i revakcine kako bi osigurale najveću pokrivenost u uslovima smanjenih isporuka vakcina, a samo su dve produžile interval revakcine za Fajzer na 28 odnosno 42 dana.

U ECDC navode da su sve zemlje EU započele vakcinaciju sa prioritetnim grupama u koje spadaju starije osobe, osobe sa pretećim bolestima i zdravstveni radnici, dok se u nekim zemljama u prioritet ubraja i policija, vatrogasca i obrazovni radnici.

Kao osnovni izazovi sa kojima se zemlje EU suočavaju tokom sprovođenja vakinacije u EU navode se nedostatak opreme, posebno špriceva i igala male zapremine, komunikacijski izazovi i širenje dezinformacija;, izazovi povezani sa sistemima registracije, logistički izazovi i ograničena ponuda vakcina.

Špan: Razgovori o proizvodnji Sputnjik Ve u Evropi

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan rekao je danas da postoje razmišljanja da se ruska vakcina Sputnjik Ve proizvodi u Evropi.

Špan je, na onlajn konferenciji dnevnika „Tagešspigel“, Cajt“, Handelsblat“ i „Virtšaftsvohe“, kazao da je u razgovorima sa ruskom stranom izneta molba da se pogleda da li bi moglo biti proizvodnih kapaciteta u Nemačkoj ili Evropi.

„Možemo pružiti podršku proizvodnji jedne vakcine, koja u Evropi još nije ili uopšte nije odobrena“, ukazao je on.

Nemačka je, prema njegovim rečima, posrednik.

Špan je istakao da se raduje svakoj vakcini koja pokazuje delotvornost, koja je bezbedna i koja bi mogla pomoći u borbi protiv pandemije.

U Nemačkoj, ali i susednoj Austriji, nakon kašnjenja i smanjenja isporuka do sada odobrenih vakcina, sve su glasniji zahtevi da se razmotri odobrenje ruskog cepiva.

Izvor